Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prázdniny nadšenci odstartovali fantasticky! Festival v Chotěboři není jen pro nerdy

Autor: Ivan D. Hladík - 
1. července 2023
05:00

Už neuvěřitelný 28. ročník Festivalu Fantazie v Chotěboři na Vysočině otevřel své brány. Znovu se zavřou za týden, 9. července. Do té doby tu stejně jako v předchozích letech mohou tisíce návštěvníků prožít nezapomenutelné okamžiky plné zábavy v duchu svých oblíbených knih, filmů či seriálů.

V Chotěboři se ale nekoná program jen pro nerdy. Festival Fantazie si užije každý, kdo má rád deskovky i počítačové hry, sci-fi, fantasy, horory v příbězích komiksových, filmových, seriálových i herních. Kromě toho návštěvníky čekají poutavé přednášky a besedy se zajímavými lidmi, workshopy, soutěže nebo autogramiády. A také VIP hosté, mezi nimiž letos nebude chybět americký herec, spisovatel a filmový režisér Ben Browder, jehož známe ze seriálu Hvězdná brána jako plukovníka Camerona Mitchella, nového velitele týmu SG-1. Dále britský herec Chris Rankin, který přijel až z Bradavic, kde s Harrym Potterem studoval coby Percy Weasley. A třeba také Pavel Trávníček, Popelčin princ a dabér, jehož hlasem promlouvají Alain Delon, John Travolta, Mel Gibson a další hvězdy.

Chris Rankin začal hrát ve věku jedenácti let. Jeho profesionální herecká kariéra začala, když v září 2000 získal roli Percyho Weasleyho. Zahrál si ji celkem v šesti filmech ze světa Harryho Pottera. Chris Rankin začal hrát ve věku jedenácti let. Jeho profesionální herecká kariéra začala, když v září 2000 získal roli Percyho Weasleyho. Zahrál si ji celkem v šesti filmech ze světa Harryho Pottera. | Festival Fantazie

Stovky hodin tu lze prožít u akcí, které připravili nejen organizátoři Festivalu Fantazie. „Spoustu dní úžasné zábavy od devíti hodin ráno do tří v noci pro vás připravují zkušené a zapálené fanouškovské skupiny, přední odborníci, spřátelené firmy a zajímaví hosté,“ lákají. Velkolepé proměny předvádějí cosplayeři v maskách oblíbených hrdinů.

Své místo tu mají legendy jako Star Trek, Hra o trůny, Harry Potter, Hvězdné války stejně jako pohybové aktivity – tanec, bojová umění, venkovní hry. Očekává se, že více než tisícovku pořadů navštíví přes 4000 příznivců festivalu, který směle konkuruje pražskému Comic Conu. Však je také jeho starším bráchou!

Sci-fi a technologie, fantasy a horor, mýty a historie v hrách, filmech, seriálech, anime, comicsu, knihách, kostýmech... To je tradiční Festival Fantazie v Chotěboři, který otevírá fantastické léto! Sci-fi a technologie, fantasy a horor, mýty a historie v hrách, filmech, seriálech, anime, comicsu, knihách, kostýmech... To je tradiční Festival Fantazie v Chotěboři, který otevírá fantastické léto! | Blesk – AR, Festival Fantazie

Hned první den nového ročníku se desítky příznivců festivalu sešly už dvě hodiny před začátkem a zvládly i spršku dešťové přeháňky. Nechyběli mezi nimi hraví dospělí ani děti, kterým sotva zaschlo školní razítko na vysvědčení. Nadšeně se zúčastnili slavnostního zahájení a pak už se rozběhli do tří budov, v nichž probíhá program. Hladovce navíc čekaly grilované dobroty, žíznivce občerstvení na několika místech festivalového hemžení. Zkrátka a dobře, i 28. ročník Festivalu Fantazie drží laťku vysoko. Do neděle 9. července se o tom můžete přesvědčit i vy, třeba v rámci jednoho z prvních prázdninových výletů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi