Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový klip Emmy Smetana: Přechýlila se na -ová a nechala se svázat na kolejích

Autor: dv - 
27. října 2016
22:32

Exmoderátorka Novy a zpěvačka Emma Smetana má plodné období po všech stránkách. Ještě než na Vánoce porodí své první dítě, stihla v ranném stadiu těhotenství natočit klip k novému singlu Velvet Dress. A tak trochu v něm odhalila, že patří mezi takzvané šotouše, tedy milovníky vlaků… Režie klipu se ujal její partner Jordan Haj. Ve Westernovém bollywoodském příběhu nechal svou milou zajmout, spoutat a pak ji osvobodil. Za povšimnutí stojí i titulky, kde je Emma jako Smetanová a v roli Princezny Novy.

Klip měl premiéru za sychravých říjnových dnů, ale působí ještě dost letně, kdy jste ho točili a kde?

Klip jsme natáčeli na konci června, těsně před karlovarským filmovým festivalem, to znamená v posledním okamžiku, kdy na mně ještě nebylo vidět, že jsem těhotná. A lokace jsme měli přímo snové - vlakové depo v Kolíně a nedalekou pískovnu. Z filmařského pohledu to byly přímo výjimečné podmínky, maximálně fotogenní prostředí. 

Kdo z vás ujíždí na vláčcích, protože tohle musel být nápad nějakého nadšence!

Motiv železniční kovbojky napadl Jordana, pro kterého je tenhle klip režijní prvotinou, a přizval si k tomu svého bratrance Giviho. Už před natáčením měli hotový naprosto detailní scénář, v podstatě komiks, a vymysleli si, že to celé budou ve stylu bollywoodského westernu. Proto ta humorná nadsázka, přehnané herecké výkony, záměrné filmařské chyby, a k tomu stylizace do estetiky 60. let. Zároveň je tam čitelná dějová linka a tři hlavní, dokonale stereotypní postavy - padouch, zajatkyně a zachránce. Jinak vláčky od dětství miluju já, teda spíš opravdové vlaky. Z velké části je to proto, že jsem vlastně celý život na cestách, a ve vlacích je mi ze všech dopravních prostředků nejlépe. Skvěle se mi v nich spí i pracuje, jednou jsem se ve vlaku zamilovala, a taky jsem schopná hodiny zírat na ubíhající pole, louky, řeky... Taková uklidňující hypnóza. 

Kdo má rozhodující slovo o celkové náladě klipu?

Art directorem je Jordan, a celková estetika mých klipů i oficiálních fotek k desce vychází z konceptu, který jsem si nastavila hned na začátku s dvěma umělkyněmi, kterých si velmi vážím a jejichž vizuální vnímání je mi dost blízké - Lenka Kováříková a Marielle Tepper. 

Kdo tě češe a líčí pro takové natáčení?

O vlasy se mi stará moc šikovná kadeřníce Hanka ze salonu Franck Provost, make-up většinou svěřuji své kamarádce Lauře Amrichové, které tentokrát pomáhala také Markéta Štecherová.  

Emma Smetana má nový videoklip Velvet Dress Emma Smetana má nový videoklip Velvet Dress | Velvet Dress [Official Video]

Prý jste některé záběry točili třeba přes skleněné lahve, abyste dosáhli zajímavého zabarvení. Jaké další neobvyklé metody jste nasadili?

Je pravda, že jsme si vypomáhali všemožnými technikami, které vlastně zvládne každý. Jordy se toho v tomto ohledu dost naučil na DAMU, kde vystudoval činoherní herectví, přičemž zblízka pozoroval, jak pracují scénografové, například Ján Tereba, který teď měl při natáčení na starosti právě set design. V exteriérech jsme hodně kouzlili s dýmovnicí nebo maskérskými triky - nechci prozrazovat děj, ale teče tam krev - a ve studiu jsme zase používali různé barevné filtry, nebo jsme si hráli se světlem a se stíny tak, aby vznikly v podstatě kaleidoskopické záběry. Za to, že klip vypadá jako velkonákladová věc, z velké části vděčíme kameramanovi Antonu Evdoshenkovi. To je mimořádně talentovaný kluk z FAMO (Filmová akademie Miroslava Ondříčka), který teď točí nový film Jana Svěráka, takže mám velkou radost, že nezůstal neobjeven. 

Už ti nezbývá moc času do porodu, takže jaký je teď, po premiéře druhého klipu plán?

Náš první klip k singlu Waiting byl nominovaný na hudební Cenu Anděl, a to jsem cítila jako velký závazek, takže pevně doufám, že jsme tu laťku s druhým klipem minimálně dorovnali. Kdo by to s námi chtěl oslavit, srdečně všechny srdečně zvu teď v sobotu 29.října do pražského Cafe v Lese. Po našem koncertě bude hrát ještě DJ Pierre Urban, tančit budeme nejspíš do rána a s nejvyšší pravděpodobností to bude můj poslední velký mejdan před porodem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi