Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Nejstaršímu dítěti na světě je 90 let! Hurvínek oslaví narozeniny ve Foru Karlín

Autor: ČTK - 
2. května 2016
06:50

Pražská hala Forum Karlín bude dnes večer hostit koncert pro největšího Čecha Karla IV. a nejmenšího Čecha Hurvínka, který současně oslaví devadesátiny. Spoluúčinkuje skupina 4TET.

Protagonisty večera budou i Spejbl, Mánička, bábinka a Žeryk. Koncert bude snímat Česká televize, která ho ze záznamu odvysílá. Část výtěžku Divadlo S+H podle své ředitelky Heleny Štáchové věnuje na výrobu zvonů pro kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově.

Hurvínek vstoupil poprvé na scénu 2. května 1926 v zábavném přídavku večerního představení komedie Rudolfa Nešvery Počestný dům. Stalo se tak na scéně Loutkového divadla Feriálních osad v Řemeslnické besedě v Plzni. Hry založené na dialogu Spejbla s Hurvínkem si rychle získaly popularitu, Josef Skupa s nimi začal natáčet i rozhlasové pořady, gramofonové desky a vydávat knihy. V roce 1930 přebudoval soubor na první českou profesionální loutkovou scénu – Divadlo Spejbla a Hurvínka.

Od roku 1954 začal Skupu alternovat Miloš Kirschner a navázal tak na jeho tradici, že Spejbla a Hurvínka mluví vždy stejný herec. Od roku 1974 se s ním střídal Martin Klásek; osm let později se už definitivně stal jejich třetím „tátou“.

Nahrávky Divadla S+H získaly celkem 32 zlatých a 25 platinových desek Supraphonu. Nejprodávanějším titulem je německá nahrávka Hurvínek und Herr Spejbl zum Geburtstag, které se prodalo 101 403 kusů zvukových nosičů. Českou nahrávku Vánoční kapr u Spejblů si koupilo 92 039 zájemců.

djaba ( 2. května 2016 19:42 )

 Po ubohém kašpárkovi a královi přišel trošku méně ubohý Hurvínek. Později neúplnou rodinu doplnili další paskvilové a dodali posměváčkům typ na ušaté spolužáky .Po válce tyto loutky měly štěstí ,embargo na západní Sněhurky a Mousy , umožnilo nerušený veget .Díky tomu nás režim krmil slátaninami a utvrzoval , že na západě nikdo nic nevytvořil .Díky tomu jsme přišli o klenoty celého světa a taťulda žijící se synem bez maminky bylo jistě pro děti výchovné a příkladné .

Zobrazit celou diskusi