Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čeští filharmonici zahrají Jurský svět ve světové koncertní premiéře

Autor: red - 
18. ledna 2016
10:56

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert“.  V neděli 7. února zazní od 20 hodin v pražském Rudolfinu ukázky z velkofilmů Jurský svět, Star Trek, Úsvit planety opic, V hlavě, Ratatouille nebo Úžasňákovi.  V programu nechybí ani suita ze slavného seriálu Ztraceni nebo videohry Medal of Honor.

„Jurský svět zazní v Praze ve světové koncertní premiéře,“ řekl za pořadatele Nikola Bojčev, ředitel festivalu Film Music Prague, a dodává: „Máme velkou radost, že Michael Giacchino umožnil, aby Praha zažila tak unikátní koncert. V programu je premiér hned několik.“

V rámci koncertu vystoupí Filmová filharmonie a Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy pod vedením japonského dirigenta Chuheie Iwasakiho. Diváci na pódiu uvidí celkem 170 hudebníků. Sólistkou koncertu je britská sopranistka Christina Johnstonová. „Kromě jiného mě uslyšíte ve skladbě Roar! ze sci-fi filmu Monstrum,“ prozradila sopranistka Johnstonová. Michael Giacchino napsal skladbu Roar! jako poctu japonským hororům 50. let. Tato monumentální skladba je také jedinou původní hudbou, která ve filmu zazněla.

Za zmínku stojí také zařazení části Giacchinovy symfonie ze sci-fi spektáklu Jupiter vychází, který režírovali sourozenci Lana a Andy Wachovští, tvůrci trilogie Matrix. Podle kritiků je právě hudba k snímku Jupiter vychází jedním z nejlepších počinů roku 2015.

Koncert Hudba Hollywoodu nabídne i speciální scénické osvětlení. „Chceme potěšit nejen ucho, ale i oko. Diváci jsou nároční a rádi zažijí něco víc,“ dodal Bojčev.

Michael Giacchino se narodil v roce 1967 v americkém New Jersey. Poprvé na sebe upozornil hudbou k videohře Ztracený svět: Jurský park. Jeho hollywoodskou kariéru nastartoval veleúspěšný soundtrack k animovanému snímku Úžasňákovi. Giacchino je dlouholetým spolupracovníkem slavného režiséra a producenta J. J. Abramse, tvůrce nejnovějších filmů z prostředí Star Wars. V současné době Giacchino skládá hudbu k letošnímu chystanému celovečernímu filmu Star Trek: Do neznáma.

Podrobnosti o chystaném koncertu „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert“, který bude 7. února 2016, najdete na webových stránkách www.filmmusicprague.com. Vstupenky jsou již v prodeji.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi