Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Teroristé vyhodili do vzduchu plynovod do Česka? Plameny šlehaly na Ukrajině 200 metrů vysoko!

Na Ukrajině vybuchl plynovod: Šlo o technickou závadu, nebo záměrný útok?
Na Ukrajině vybuchl plynovod: Šlo o technickou závadu, nebo záměrný útok?  (Autor: EPA)
Autor: simao, ČTK - 
17. června 2014
15:35

Obrovský žár, plameny jak z pekla. Na východě Ukrajiny explodoval plynovod, kterým směřuje ruský plyn ze Sibiře do Evropy. I do Česka. Podle místních lidí mohlo jít o teroristický útok. Další možností je technická závada. Oběti na životech výbuch údajně nezpůsobil, dodávky plynu by také přerušeny být neměly.

K výbuchu, po němž podle očitých svědků šlehaly plameny do výše 200 metrů, došlo v Poltavské oblasti u města Lochvycja, které leží asi 200 kilometrů východně od Kyjeva. Úsek plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod prochází polem okolo města asi kilometr od obytných stavení. "Sám vybuchnout nemohl, je to nejspíš teroristický čin," citovala televize místní obyvatele.

Podle záchranářů bude ale možné určit příčinu exploze až po uhašení ohně. Plynovod je přitom součástí trasy rozvodu plynu, který dál směřuje na západ přes kompresorové stanice na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem. Dělí se dále na dvě větve. Jedna vede i do ČR, Německa, Švýcarska a Francie, druhá do Rakouska, Itálie a několika balkánských zemí, upozornila televize RT.

Podle vedení ruské plynárenské společnosti Gazprom výbuch nepřerušil dodávky plynu do Evropy. Surovina prý směřuje na západ jiným potrubím položeným souběžně. Informaci potvrdila i ukrajinská společnost Ukrtransgaz, která je správcem plynovodního systému.

Kolem ruského plynu, vedeného na Ukrajinu, však bylo v posledních dnech pořádně dusno i před tímto výbuchem. Rusko dalo Ukrajině ultimátum kvůli nezaplacení společnosti Gazprom.

Po jeho nedodržení Gazprom včera pozastavil dodávky plynu Ukrajině poté, co Kyjev neuhradil do stanoveného termínu údajný dluh za odběr suroviny. Kyjev se proto nyní snaží najít dlouhodobější řešení pro dodávky plynu, které by ho zbavilo závislosti na Rusku. V reakci na pondělní zastavení dodávek z Ruska hodlá oslovit například německou firmu RWE nebo francouzskou Gaz de France. Cena by prý mohla být značně nižší, než na jaké trvá Moskva.

_banderas ( 18. června 2014 16:42 )

Kyjev od počátku ať udělá cikoliv všechno je OK, všechno jim prochází s požehnáním USA a EU. Ani by si neprdli, kdyby neměli za sebou takové mocnosti. Je to nápadně podezřelé proč je chrání taková moc. Všechno, co provedli od počátku je do nebe volající a všechno jim prochází, nelze se nikam dovolat spravedlnosti a taky kam? K Radě bezpečnosti OSN? Vždyť vládci OSN jsou ti, co dnes kryjí, chrání a podporují Kyjev. Jsou za tím vyšší zájmy a plány mocných, kterými není ani Obama ani Merklová. Vždyť co se děje na Ukrajině je do očí bijící a v mezinárodních souvislostech zapadající do kontextu vývoje světa směrem ke globalizaci planety pod jednu vládu,která není vidět a nikomu se nezodpovídá. Je ve stínu dějin a své cíle uskutečňuje skrze politiky, prezidenty....

czrus ( 17. června 2014 20:53 )

namoroman: Jak jsem pochopil, tak Kyjevu je to naprosto fuck. Žádná omluva, žádná teorie, žádná snaha to vyšetřit-prostě NIC !!! PROSIM TE NEBUT TAK LUPIJ ABY INY SMALI TOBE, TO UDELALI SCHVALNE VONI TO UZ DAVNO ZIKALI , A VYDERALI RUSSKO , hdis nam uzavzete plin tak my uzavzem vas plinovod do EU , tak to udelali . ale co bude dal , gdis dnes Ukraina uz neikzestuje jako stat , ma konecnu ! tak USA nici iny staty !!!

japos22 ( 17. června 2014 20:16 )

Jim to vyhovuje - oni žádný plyn od Ruska nedostávají

namoroman ( 17. června 2014 19:49 )

Jak jsem pochopil, tak Kyjevu je to naprosto fuck. Žádná omluva, žádná teorie, žádná snaha to vyšetřit-prostě NIC !!!

japos22 ( 17. června 2014 19:38 )

Musíš číst všechno pozorně, když ti polovina uteče, tak nemůžeš nic dodat

Zobrazit celou diskusi