Muž proto záhadné zmizení peněz oznámil policii a kriminalisté nakonec zjistili, že samotná ředitelka v dubnu 2014, ihned po přijetí seniorky do zařízení, využila jejího věku a zdravotního stavu a zorganizovala její převoz do banky. Tam pod jejím dohledem seniorka zrušila svůj účet a bývalý přítel ředitelky domova si peníze převedl na svůj účet. Jako projev vděku pak seniorku obdaroval čokoládovou bonboniérou. Na účet mu také přicházely od některých ubytovaných klientů výplaty jejich důchodů, které pak společně dvojice odčerpávala.

Na konci června zadrželi kriminalisté na základě předchozího souhlasu státní zástupkyně podezřelého pětadvacetiletého Jiřího Kunčara a čtvrtého srpna jeho bývalou přítelkyni Petru Brožovou. Během vyšetřování celého případu pak policisté zjistili poměrně šokující skutečnosti. Například zadržená majitelka Domova Petruška byla v roce 2011 a 2012 společně se svou sestrou soudně trestaná kolínským soudem za spáchání trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a podvodného jednání páchaných na seniorech. Sestry se totiž měly vydávat za zaměstnankyně energetické společnosti a pod záminkou nedoplatku odcizily v nestřežený okamžik důvěřivým seniorům životní úspory z bytu. Pražští kriminalisté ředitelku domova navíc v současné chvíli podezřívají i z páchání další majetkové trestné činnosti a nevylučují, že trestní stíhání rozšíří o další skutky. Žena je navíc za podvodné jednání páchané na seniorech v podmínce až do roku 2017. Její bývalý přítel kupodivu nemá v rejstříku trestů žádný záznam.

Vyšetřovatelka tohoto neuvěřitelného případu obvinila zadrženou dvojici ze spáchání zločinu podvodu a s ohledem na výši způsobené škody jim prozatím hrozí až osmileté vězení. Kriminalistka podala státnímu zástupci podnět k návrhu na uvalení vazby, kam nakonec soudce obviněnou dvojici poslal.

Policisté zjistili, že ředitelka tzv. domova vystupuje jako ředitelka domova určeného pro seniory, ovšem podle živnostenského oprávnění může vést pouze ubytovací zařízení a k poskytování služeb sociálního zařízení v souladu se zákonem není oprávněna. Vzbuzuje tak naprosto mylný dojem celého zařízení, a to nejen názvem domova, ale zejména jeho samotným provozem, který deklaruje. V domově navíc proběhla neohlášená návštěva pracovníků Kanceláře veřejné ochránkyně práv PhD. Šabatové, která vypracovala dvacetistránkovou zprávu s poměrně alarmujícím závěrem. Kontrola například odhalila špatné zacházení s klienty, překračování pravomocí poskytovatele ubytovacího zařízení a zasahování do základních práv člověka a jeho soukromí.

Zaměstnanci, výhradně z řad rodinných příslušníků ředitelky, bez potřebného oprávnění a způsobilosti (navíc pouze se základním vzděláním) manipulovali s léky, dopomáhali seniorům s hygienou, stanovovali jim denní režim, při kterém museli na několik hodin opustit své pokoje, (podle tvrzení personálu proto, aby celý den neproleželi a hýbali se), přičemž ubytovaným neposkytovali ani klíče od vlastních pokojů a odchody z domova museli nahlásit i s uvedením toho, kam odchází. Kriminalisté okamžitě podali podnět pracovníkům sociálního odboru Krajského úřadu Středočeského kraje.

Policisté ze středočeského kraje navíc v současné době prověřují i úmrtí za doposud nevyjasněných okolností v tomto zařízení a společně s pražskými kriminalisty prověřují i další podezřelé převody finančních částek jejich klientů.

Detektivové po konzultaci se státním zástupcem zveřejnili fotografie obviněné dvojice a žádají veřejnost o pomoc při pátrání po dalších poškozených. V souvislosti s tímto případem žádají kriminalisté rodinné příslušníky, známé nebo i kamarády a přátele ubytovaných klientů z minulosti, kteří přišli o své úspory, aby kontaktovali policisty. Policisté přijmou jejich informace na bezplatné tísňové lince 158 a doufají, že veřejnosti není lhostejný osud jejich blízkých na podzimu života.

V rámci domovních prohlídek se kriminalisté snažili zajistit konkrétní seznamy klientů tohoto zařízení. To však s ohledem na značný chaos v písemnostech nebylo možné, kriminalisté totiž jednotlivé částí těchto seznamů nacházeli na různých místech a jejich úplnost je tak diskutabilní. Některé v zásuvkách stolů, jiné na policích mezi jinými písemnostmi, ostatní dokonce v zásuvce mezi jednorázovými plenami. Už teď je zřejmé, že se kompletní seznamy klientů nepodaří s největší pravděpodobností shromáždit, proto prosíme každého, kdo měl nebo má v tomto zařízení ubytovaného některého z příbuzných a má podezření, že byl připravený o finanční prostředky či jiný majetek ve spojitosti s těmito osobami a Domovem Petruška, ať neprodleně kontaktuje tísňovou linku 158 a pomůže tak detektivům s objasněním případu v celém rozsahu.

Kriminalisté navíc zjistili, že dvojice si tipovala seniory bez rodin, kteří vlastnili nemovitosti. Těm se podbízeli ve snaze je ubytovat ve svém „domově seniorů“, a tím se tak jednoduše dostat k finančním prostředkům nebo nemovitostem. Zároveň žádají i další osoby, které s obviněnou dvojicí přišli do kontaktu, aby rovněž volali na tísňovou linku 158.

por. Bc. Jana Rösslerová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR