Dcera po své matce požadovala hotovost, ale když jí matka odpověděla, že žádnou nemá, nastříkala jí do očí slzotvorný prostředek. Matka se zalekla a pokusila se z domu utéct, to se jí ale nepodařilo, dcera ji dostihla, povalila na zem a začala ji škrtit. Několikrát jí dokonce hlavou udeřila o kovové zárubně dveří. Poté matku odtáhla a přivázala jí k topnému tělesu. Poté ji dokonce vyhrožovala, že do ní „naleje víno a nacpe prášky“, aby to vypadalo tak, že si zranění způsobila sama. Poté odešla a nechala zraněnou matku přivázanou u topení. Jedenasedmdesátileté ženě se nakonec podařilo vymanit z úvazu a utekla na ulici, kde si přivolala pomoc.

Napadenou převezli záchranáři do nemocnice a její dceru poté zadrželi přivolaní policisté. Kriminalisté druhého policejního obvodu na celé události velmi usilovně pracovali a prověřovali veškeré okolnosti případu. Vyšetřováním pak zjistili, že soužití matky a dcery bylo velmi problematické a k napadání docházelo opakovaně. V domě s nimi žil i dceřin bývalý přítel, který měl v péči jejich společnou dceru, a matka mu pomáhala s její výchovou. Čtyřicetiletá žena se ale potýkala se závislostí na drogách a alkoholu a mnohdy se chovala agresivně jak k matce, tak k bývalému partnerovi.

Agresorka napadla svou matku v době, kdy byla ve zkušební době podmínečného odsouzení kvůli spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V současné chvíli je čtyřicetiletá žena stíhána vazebně. Je obviněna ze spáchání trestných činů ublížení na zdraví a omezování osobní svobody, za což jí hrozí až desetileté vězení.

Dle závěrů znaleckých posudků z oboru psychiatrie žena v době spáchání trestného činu měla zachovány schopnosti rozpoznávací a byla schopná si uvědomovat, že se chová protiprávně.

por. Mgr. Hana Jeřábková, DiS. tisková mluvčí PČR FOTO: Policejní deník