Kriminalisté předvedli skutečně skvělou práci. Výborná operativní činnost či důkladně provedené zajištění stop na místech činu, to byly aspekty, díky kterým se kriminalistům podařilo skupinku odhalit. Drtivou většinu objasněných skutků má na svědomí muž, který se v tuto chvíli nachází ve vazbě. Kriminalistům se kromě jiného podařilo zjistit, kde tento muž uschovává věci, které při páchání trestné činnosti nakradl.

Počátkem ledna totiž vnikl do areálu jednoho lyžařského klubu v Písku, kde ukradl stolní počítač, slalomové tyče a různé nářadí. Také tam objevil klíč k prostorám v tomto areálu, které nebyly dlouho využívané. Rozhodl se proto svůj lup do tohoto skladu ukrýt. Postupně sem přinesl i další věci pocházející z trestné činnosti. Nalezeným klíčem pak „svůj sklad“ uzamknul. V okamžiku, kdy kriminalisté jeho úkryt objevili, našli v něm kromě kradených věcí také batoh pachatele a list papíru s rozsudkem soudu, který se týkal předchozí trestné činnosti tohoto pachatele. Jeho totožnost tak byla odhalena. Mezi věcmi, které kriminalisté nalezli, byl například plastový klíč k otevírání kontejnerů na elektroodpad. Díky tomu tak zjistili, že i tento typ trestné činnosti páchal na Písecku právě dotyčný pachatel. Kontejnery totiž po spáchání trestného činu byly vykradené, ale nebyly poškozené. Nalezený plastový klíč tak tuto záhadu kriminalistům vysvětlil.

Z dalších skutků, které napáchal samostatně nebo ve spolupráci s dalšími obviněnými, vybíráme např. vloupání do hasičské zbrojnice ve dvou obcích na Písecku, kde ukradl nářadí, odčerpal pohonné hmoty a odcizil peníze, dále vloupání do sběrného dvora v jedné obci na Písecku, kde ukradl elektrokabely. Na svědomí má také krádež dětské čtyřkolky či několik desítek litrů benzinu v obci Oslov. Kradl také v základní a mateřské škole v jedné obci na Písecku, kde odcizil různé potraviny, čisticí prostředky a drobné mince. Spáchal také krádež v rekreačním objektu v obci Chlaponice. Navíc ho policisté přistihli, když řídil automobil, ačkoliv mu byl vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Celková škoda, kterou obvinění napáchali, přesáhla částku 270 000 korun.

Kriminalisté mezi kradenými věcmi objevili kromě jiného různé šperky a také staré neplatné peníze. Touto cestou proto žádají občany, kteří na zveřejněných fotografiích poznali předměty, které jim byly odcizeny, aby zavolali na telefonní číslo 974 235 321 nebo na linku 158. Za spolupráci předem děkujeme.

por. Ing. Štěpánka Uhlířová tisková mluvčí PČR FOTO: PČR