Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Komentář: Taxikáři nemuseli Prahu blokovat, brzy budou jezdit i za 15 korun

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
11. února 2016
06:10

Zhruba 200 taxikářů si v pondělí udělalo štafl z magistrály u hlavního nádraží, čímž na část dne zablokovali většinu dopravy v Praze. Zatímco Praha stále bojuje kvůli zlodějským taxikářům o svou zahraniční reputaci, taxikáři pro změnu bojují s Prahou o nové předpisy své profese. A nejvíc logicky o vyšší jízdné, jak už to bývá.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová sice jejich nátlakovou akci odmítla s tím, že magistrátu nedodali potřebné podklady, svým způsobem však taxikáři dávno zvítězili: i několikanásobně předražené jízdné v centru města je roky stejnou pražskou konstantou jako všudypřítomný trdelník. Kleptomanii mnohých taxikářů ostatně potvrdily i kontroly z letošního 21. ledna: 9 z 15 kontrolovaných jízd bylo předražených. Tak proč k tomu ještě blokovat Prahu a upozorňovat na sebe?

Navíc by si taxikáři měli i současnou výši jízdného, tedy maximálně 28 korun za kilometr, hýčkat. Bude totiž jen hůř, a to hlavně díky mobilním aplikacím, které tradiční taxikářský byznys principiálně mění ve prospěch nás, zákazníků. Někteří taxikáři z magistrály sice měli na autech nápis „Uber v ČR nechceme“, digitální revoluci ale nezastaví. Ani kdyby se na hlavní nádraží třeba odstěhovali jako kdysi bezdomovci.

A nejde jen o Uber, který dělá potenciálního taxikáře z každého řidiče. V Česku mění trh i mobilní aplikace jako Liftago nebo Hopin, které nejen suplují nákladné dispečinky, ale současně taxislužbu zefektivňují i zlevňují. Jen pro ilustraci: Liftago jezdí v průměru kolem dvacetikoruny za kilometr, zatímco Hopin ještě levněji.

V New Yorku i Paříži zase digitální revoluce dramaticky zlevnila licence, které taxikářská lobby uměle udržovala na bláznivých cenách – v případě Francie okolo 6 milionů korun. Být tedy pražským taxikářem, jezdím nonstop i za současných 28 korun, dokud to jde. Internet a mobilní aplikace totiž nemění jen taxislužbu, ale i byznys s ubytováním. Stále více lidí využívá webovou i mobilní službu Airbnb, jež z většiny z nás pro změnu dělá hoteliéry; své byty a domy dnes takhle k ubytování nabízí přes milion lidí z téměř 200 zemí.



Prezident Miloš Zeman rád říká o novinářích, že rozumíme všemu a ničemu, je to jeden z jeho nejlepších bonmotů. Jedné věci ale fakt rozumíme jako málokdo, a to právě digitální revoluci a mobilním aplikacím. Máloco se totiž v posledních letech změnilo tak dramaticky jako právě média. I proto teď málokdo rozumí taxikářům jako my, novináři: i my dodnes u webu vzpomínáme, jaká to bývala jízda, dokud existoval jen papír!

Takhle vypadal pražský taxi-protest

Hrozen ( 13. února 2016 15:26 )

První jízda s UBER Taxi Zdarma, registrujte se pomocí odkazu. Promo slevový kód zde: https://www.uber.com/invite/34sn8s3eue

jiznicechy ( 11. února 2016 15:13 )

Přesně tak - vidí stařičkou paní, tak tu se nestydí okrást, protože to kontrolní jízda zcela určitě není. Normální člověk by se poblil okrást starého člověka.

jiznicechy ( 11. února 2016 15:08 )

Buďte tak velice laskav obránče taxikářů a nesnažte se lidem podsouvat, že vlastně taxikáři okrádat v podstatě musí, protože to nakonec dělají všichni občané tohoto státu! Co je tohle za drzost! O tom, jak děláte za ubohou hladovou mzdu vykládáte už desetiletí - většina špatně placených lidí se snaží si najít jinou lépe placenou práci - co vám všem v tom brání? A předražuje jen pár retardů! Naprostou většinu jízd, když vás kontrolují, máte předraženou - takže oni vždycky holt vyhmátnou jen těch pár kradoucích retardů? Jen co si vzpomínám - to už trvá celá desetiletí, jak nezapínali taxametry, když je donutili je používat atd. atd. A holt cizinec, neznalá pražských taxikářských poměrů, si zloděje na letišti a jinde vymodlil, dobrá verze.

CLovek ( 11. února 2016 14:42 )

"Prezident Miloš Zeman rád říká o novinářích, že rozumíme všemu a ničemu, je to jeden z jeho nejlepších bonmotů. Jedné věci ale fakt rozumíme jako málokdo, a to právě digitální revoluci a mobilním aplikacím." No, tenhle trumpeta dokazal, ze jediny co novinari dokazou, je rozdmychavat nenavist mezi lidmi. O tom jak funguji aplikace vi kulovy. Za 15Kc/km se jezdit neda a ani nikdy nebude, to je cena pod naklady. Prumerna jizda na Liftagu je 22Kc/km, Hopin jezdi za 16,90Kc/km , coz je ale jen cena pro zakazniky, ridicum Hopin vyplaci bonusy, drive 50Kc za zakazku , nyni 1000Kc tydne. Za 16,90 by totiz nikdo nejezdil, jedna se o zavadeci dotovanou cenu. Taxify - pro zakazniky v noci 15+4kc/min jizdy, ridicum to doplaci na 30Kc/km. To ze je pan novinar magor co tomu absolutne nerozumi a akorat si hloupym naprosto retardovanym clankem bez toho aby si cokoli zjitil prihriva polivcicku, je myslim jasne. Co se tyce "predrazovani" dela to jen par tech samych retardu taxikaru na nam vsem znamych lokalitach. Co se tyce okradani, delaji to vsichni obcane tohoto statu, jen jak maji prilezitost. Narokani na taxikare je k smichu. Priklad treba tady http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/372961/az-o-stovku-drazsi-vanocni-kapri-tretina-prodejcu- porusila-predpisy.html Na taxikare je jen trochu vic videt, protoze jsou mezi lidmi. Kdo jezdi pres dispo nebo aplikaci zadne problemy s predrazenim nema, kdo si vezme tago na staromaku tak si proste v ramci koloritu tu predrazenou jizdu vymodlil

dylina ( 11. února 2016 13:02 )

Všimli jste si na fotkách,kolik těch šmejdů drožkařskejch je vyžraných jak prase? Magistrát by měl vydat vyhlášku o maximální hmotnosti těchto Pražských šmejdů.

Zobrazit celou diskusi