Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel je z jiného těsta než jeho předchůdci. Tři rady komentátora Pečinky novému prezidentovi

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
31. ledna 2023
05:00

Petr Pavel je úplně jiný typ prezidenta, než jeho tři předchůdci, míní politický komentátor časopisu Reflex Bohumil Pečinka. Jeho neotřesitelný mandát by mu mohl stoupnout do hlavy. Je ale lidovější osobnost, než by se mohlo zdát, dodává. Proč bude důležité, aby si ohlídal svůj diář, a kým by se neměl Petr Pavel obklopovat? Nejen to zaznělo v pořadu Blesku Epicentrum.

„Všichni tři prezidenti, i když se to nezdá třeba u toho posledního, byli ve své podstatě intelektuály, kteří dávali strašně silné morální apely, intelektuálně provokovali. Petr Pavel je úplně z jiného těsta, on je daleko lidovější osobnost, než by se zdálo,“ hodnotí nově zvoleného českého prezidenta Pečinka.

„Lidé, kteří jdou do těchto funkcí, by si měli uvědomit, že by měli mít svůj diář pevně v rukou a mít nad ním kontrolu. Protože, jak toho diáře se zmocní někteří úředníci nebo někteří jejich poradci a nasměrují je tím pořadím schůzek a priorit a určitým směrem, ztratí svou osobitost,“ varuje komentátor s tím, že by bylo dobré, aby Pavel zůstal člověkem, který si umí sednout s lidmi v hospodě na pivo a dojet tam na motorce a současně reprezentovat na mezinárodní půdě.

„Doufám, že se mu nezatočí v tom smyslu hlava, že ho nezatkne takový ten pražský intelektuálně umělecko politický svět a že si zachová tu svou originalitu a vždycky bude myslet na to, jaké dvě protikladné části toho českého prezidenta zvolily,“ dodává.

Důležitým okamžikem bude podle Pečinky také Pavlův inaugurační projev: „Mohl by pro tuto republiku znamenat tolik, co projev Václava Havla, který měl při svém novoročním projevu 1. ledna 1990. To znamená naše země nevzkvétá. Měl by akcentovat naše společné hodnoty a věnovat se národní symbolice. Aby si Češi nevzpomněli na vlajku a hymnu jenom, když hrají třeba hokejisti,“ vysvětluje.

  

roxin ( 31. ledna 2023 16:04 )

Jo, jo je z jiného těsta, stejného jak pětispolek proto si tak rozumí!

Miloslav Podhola ( 31. ledna 2023 14:00 )

Ono se stačí podívat, kdo Reflex vlastní a za čí žold Pečinka píše.

Miloslav Podhola ( 31. ledna 2023 13:58 )

Pečinko, ohol si hlavu! Oslav a keců už bylo dost.

arbitr ( 31. ledna 2023 10:27 )

Současná vyjádření jsou předčasná. Od rozumného člověka, jakým by měl být prezident, bych čekal klid, srovnání si priorit, umírněná vystoupení a už žádné sliby - je po volbách.

Pavel jako profesionální voják není a ani nemůže být nějaký myslitel.
Důležité je, kdo a nakolik mu bude "radit". Volba stála hodně peněz a ty se musí vrátit.
Poradci fungují, už jsme slyšeli unáhlená vyjádření a činy typu ...podle mých informací je na Hradě situace horší, než jsem čekal, bude nutný úklid - ač ještě ani nesložil slib, rychle opustil obvyklou oblíbenou formulaci "budu prezidentem všech"- místo umírněnosti začal telefonátem s Tchaiwanem (na místě by byla spíše V4 + Německo), mluví o důchodové reformě, ač jako voják s výsluhou nemá o ekonomice důchodů "ani šajna", zmínil se o možnosti "zapojení VÝCHODNÍHO křídla NATO do války (takže půjde o vzájemnou válku bývalých zemí Varšavské smlouvy a tím o vytoužené Hitlerovo konečné řešení východní otázky? ).Nějak moc spěchá, ač zatím může jen řečnit, ale rozumně- méně by bylo více

zaka ( 31. ledna 2023 09:20 )

Pečínka mě svým blbým a nenávistným komentařem vyštval z Reflexu tak ať hlavně nikomu neradí.Je to blb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa