Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Velké změny v úvěrech: Bič na lichváře a větší ochrana spotřebitelů

Co přinesou nová pravidla v poskytování úvěrů?
Co přinesou nová pravidla v poskytování úvěrů?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
31. prosince 2015
06:10

V první polovině roku 2016 vstoupí v platnost novela zákona, která by měla lépe ochránit spotřebitele. A zbavit lidi nepoctivých poskytovatelů půjček. Zákon konečně dosáhne i na problémové mikropůjčky. Jaké další zásadní změny nová pravidla přinesou, to zjišťovala Domácí ekonomka.

Nová pravidla v poskytování úvěrů vychází ze směrnice Evropské unie. Novela bude mít dopad nejen na banky, ale také na další nebankovní poskytovatele půjček a především na zájemce o půjčky. „Největším plusem nového zákona je, že ochrana spotřebitele bude mnohem silnější,“ vítá změnu Vít Mikolášek, ředitel úseku právních služeb Partners.

Konec lichvářů?

Novela by nás měla zbavit lichvářů a nepoctivců, protože nabízet půjčky bude moci jen ten, kdo bude mít povolení od České národní banky. „Nová právní úprava povede k větší zodpovědnosti jak na straně poskytovatelů úvěrů, tak k porozumění vlastní odpovědnosti dlužníka,“ komentuje novelu David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Jaké další změny nastanou při poskytování úvěrů? Jaký to bude mít dopad na banky a další poskytovatele úvěrů? A jak se to dotkne spotřebitelů? Zjistíte to v reportáži:

Video Trhem zatřese nový zákon o úvěrech. Co to bude znamenat pro spotřebitele? - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Tomáš Sovinky
Video se připravuje ...