Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi u vody: Deka, ešus, tranzistorák

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: nb - 
11. července 2008
09:27

Dovolená s ešusem a pod stanem u českých rybníků. Ale také u "dederonů", u bulharského moře nebo (kdo měl štěstí či známosti) na žhavých plážích v tehdejší Jugoslávii. Prázdninové vrcholy letních dní, jak jsme si je užívali v 50. až 80. letech minulého století. Jaké byly?

K oblíbeným tuzemským destinacím patřila Seč, Slapy či Máchovo jezero. Jezdilo se do kempu, pod stan, vařilo se na ohni, pro vodu se chodilo do studánky.

Zahraniční zájezdy byly z 99,99 procenta do socialistických zemí. Samozřejmě do kempu, ale díky silné koruně si Češi mohli třeba v Polsku, východním Německu či Rumunsku zajít i do restaurace. Spousta Čechů vyrážela ke studenému Baltu do Polska či NDR, ale i k Balatonu do Maďarska nebo k Černému moři do Rumunska či Bulharska. Na jih se jezdilo hodně vlakem, i když se turistům občas stávalo, že jim třeba v Rumunsku při nastupování ujel. Výpravčímu bylo totiž fuk, že mají půlku rodiny na nástupišti. Jim pak nezbylo, než zatáhnout za záchrannou brzdu, pokud se ještě někdy chtěli shledat s rodinou!

Foto: 

Bez poctivé ranní rozcvičky by snídaně na stanovém táboře snad ani nechutnala. A kdo se fláká, dostane o rohlík méně. Takže, pionýrky, nekoukat na chlapce, zvednout ruce a pořádně zamávat na sluníčko! Fotografii poslala paní Petra z Moravy.

Foto: 

V roce 1963 se manželé Hruškovi z Havlíčkova Brodu vypravili na opožděnou svatební cestu do bulharské Varny. Třiadvacetiletá Marie již byla v pátém měsíci těhotenství, devětadvacetiletý Jan byl klidný, k porodu tehdy tatínkové nesměli, tak se neměl čeho bát. Na dovolenou letěli a bydleli tam v hotelu, což byl tehdy nevídaný luxus!

Foto: 

Oblíbenou dovolenkovou zábavou komunistického režimu bývaly ozdravné pobyty v přírodě v duchu legendárního filmu Anděl na horách. V tomto případě se jedná o českou skupinku spolupracovníků z východních Čech, kteří jezdili do Tater v 70. letech minulého století.

Foto: 

Moře v Jugoslávii nebo Bulharsku bylo v 70. letech velkou vzácností. Rekreantům z Československa, kterým se podařilo k němu dostat, pak ani nevadilo, že jim při opalování na zaplněné pláži občas někdo nechtíc šlápl na hlavu.

Foto: 

V 70. letech bývalo u nás Bulharsko považováno za vrchol exotiky. České turisty lákalo slunce, moře i plážové bary s lahodnými míchanými koktejly. Jezdily sem rodiny s dětmi i kamarádské party. Se svou kamarádkou si dovolenou v Bulharsku dopřála v roce 1974 i Petra Bártová ze Šumperka. Tehdy se sice nebydlelo v hotelech, příjemné ale bylo i skromné ubytování v chatkách nedaleko pláže.

Foto: 

Psal se rok 1966. Dítě, které alespoň část léta nestrávilo na pionýrském táboře, jako by ani nežilo. Tento snímek pochází z letního stanového tábora, který byl vybudován v Beskydech nedaleko státních hranic s Polskem. Tehdy tu trávil prázdniny i František Jurečka coby patnáctiletý chlapec.

Foto: 

Ani na Rujanu, ani do Bulharska, ani k jihočeským rybníkům. Léto roku 1969 strávila čtyřletá Michalka z Prahy na chatě u babičky ve středočeské Kamenici. Jedinou útěchou pro ni bylo, že jí na zahradě postavili stan.

Foto: 

Na každoročním vodáckém táboře, který v druhé polovině 70. let pořádal pro děti svých pracovníků pražský VÚEPE (Výzkumný ústav ekonomiky paliv a energetiky), se mladým vodákům nikdy nic nestalo. Sjíždění jezu na řece Otavě v roce 1977 ale nepřežila loď, samozřejmě nová. Tak si třináctiletá Monika Hrušková, "háček" v kloboučku, s patnáctiletou Janou Fabiánovou v roli »zadáka« aspoň kus nechaly na památku.

Foto: 

Rodina Ivy Maturové zamířila v roce 1976 jako správná česká rodinka k vodě. Na dece, s vlastnoručně připravenou svačinou z domova i nezbytným tranzistorákem. "Vždycky, když tu fotku vidím, dostanu lepší náladu. Nazvala jsem si ji sama pro sebe Homolkovic hadr," říká Iva.