Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

17. červenec 1989: Jakeš: Legendární projev z Hrádku

Milouš Jakeš
Milouš Jakeš  (Autor: wikipedia.org)
Autor: rum, INT - 
17. července 2009
05:00

Přesně 20 let uplynulo od legendárního pro-jevu tehdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše.

Projev pronesený v kulturním domě v Červeném Hrádku na Plzeňsku nebyl veřejný, někdo ho si patrně ilegálně přehrál ze záznamu. Kazeta se pak dostala až do Rádia Svobodná Evropa, které jej odvysílalo. Jakešův »vybroušený« jazykový přednes a slovní »perly« tak vstoupily do dějin...

„Já jsem byl kdysi v Maďarsku, ještě když jsem se zabýval zemědělstvím. Přišel jsem k jedné pani, byla to bankovní úřednice, skončila v bance, její muž byl traktorista v družstvu, dělal v družstvu. Měli tam bojlery, já nevím, měli jich asi 10 tisíc těch brojlerů a měli 7 prasat, no. No tak s ní mluvím o tom, jak to dělá, kdo dělá. Říká děti pomáhaj, všichni pomáháme a tak dál. Já říkám na to, no tak mi taky jako se snažíme pěstovat taky, my má... my pěstujeme koně. Ona se tak zarazila a dívá se na mě, koně? Jak to, proč koně? Já říkám železný koně. U nás totiž ty kravíny, ty chlívy se přeměnily v garáže a většinou tam stojí to auto,“ zněla jedna z nezapomenutelných myšlenek generálního tajemníka.

Jakešův monolog zabrousil i do showbyznysu. „No tak řekněme paní Zagorová. Je to milá holka, všechno, no ale ona už 3 roky po sobě bere 600 tisíc každý rok. A další ne 600, milion, 2 miliony berou, Jandové a jiní! Každý rok. Ti náhodou neprotestovali, ale mnozí z těch, kteří se takhle dobře mají, protestovali. A když se s nima mluví nakonec, tak se neví ani, proč to podepsali a co vlastně podepsali, co vlastně podepsali,“ ohromil generální tajemník »tajnými informacemi« přítomné komunisty. „Proto je tak důležitý, ta podpora ze spodu, aby my jsme mohli říct. Né my si to přejem, to je ten lid, to žádá taky, my s tím souhlasíme s tím lidem, my plníme jeho vůli a ne prostě, aby my jsme tam byli sami, jak kůl v plotě,“ chrlil dál Jakeš zpoza řečnického pultu. Historikové dodnes nevědí, kdo má zásluhu na tom, že se projev dostal na veřejnost. Přesně za čtyři měsíce, 17. listopadu 1989, už ale Jakeš zůstal sám, jak kůl v plotě...

Co Jakeš ještě řekl:
* No Dubček no, řeknou prostě, Dubček a jak ho zlikvidovaly tanky. Jaký tanky zlikvidovaly Dubčeka? Osm měsíců byl u moci, po vstupu vojsk, a protože se ukázalo, že není schopen uklidnit tu společnost, najít východiska, no tak ho ta strana sesadila, jako neschopnýho člověka. Demokraticky ho sesadila.
* Pokud jde o Havla, my si myslíme spíš, že je třeba víc mlčet v té otázce, poněvadž Havla oni si vybrali, Havla jako toho praporečníka. Čím víc my ho budeme mlít a čím víc my ho budeme pronásledovat, tak tím větším hrdinou on bude.
* Tu sme to v minulosti trochu přešvihli, abych to tak řekl, s tou socializací. Tedy ty živnosti menší, kde pracují sami, kde nikoho nevykořisťuje, ty potřebujem.
* Jeden si postaví domek, druhý si koupí první auto a potom teprve domek, třetí pojede na zájezd někam, čtvrtý to dá, já nevím do toho, pátý do toho. To už my těžko určíme, to už je svoboda toho člověka, i když se budeme snažit to nějak ovlivňovat, cenama a jinými formami.
* To je, a k tomu je třeba bych řekl, ehm, organizovat práci na vysoké úrovni, k tomu slouží ta přestavba, k tomu slouží ta demokratizace a né k tomu, aby svrhla socialismus.
* Prostě nesmíme dělat nic, co by to naše společenství dál oslabilo, co by vytvořilo podmínky, aby nás, jak se říká rozbratřili, ty síly Západu, aby nás rozdělily.

Zítra čtěte: Za dobrotami do Esa

gogo ( 17. července 2009 21:47 )

Samozřejmě že by se nesedělo s rukama v klíně. Já jen tvrdím, že když už došlo k únoru 1948, tak pokračujících padesát let také těch 15 milionů lidí nesedělo s rukama v klíně, ale pracovali tak, jak jim to tehdejší politicko ekonomický systém umožňoval či nařizoval... Kdyby nebyl rok 1948, nebyl by tento stát v roce 1989 rozkraden, protože by naprostá většina podniků měla stále své soukromé schopné majitele. Ale za těch posledních padesát let vzniklo mnoho nových podniků (včetně na př. elektráren a dopravy), které patřily již jen státu a po roce 1989 došlo k jejich likvidaci či předání (za co?) zahraničním zájemcům a tak vlastně k nové Bílé hoře. To je celé ... Ale celé čtvrtě se bouraly a paneláková sídliště se stavěly i na západě... Jen tam si musel udělat zájemce o byt téměř doživotní půjčku. Jako je tomu u nás dnes. Prostě stále platí : každá doba a každý systém má své plusy a své mínusy. Ale o Československu se musí psát jen mínusy. A to mi vadí. Protože to je polopravda. A ta bývá někdy horší než lež.

djaba ( 17. července 2009 20:40 )

Takový názor neslyším poprvé , to si vážně myslíte že kdyby tu nebyli ti vaši komunisti ,tak se po únoru sedělo s rukama v klíně ? Nikoliv, budovalo by se ještě více , jak to vidíme ve všech vyspělých státech okolo nás .A nebouraly by se zbytečně celé městské čtvrti , kvůli obřím stavbám socialismu .Dnes zbytečné nebo nevyužitelné stavby hyzdí nejen krajinu ale i duši .Výstavba bytů byla sice záslužná , ale jné západní státy stavěly a staví obdobné obytné čtvrti také .

gogo ( 17. července 2009 11:49 )

Ano, komunisté zastátnili, ale proboha také tady padesát let po roce 1948 patnáct milionů lidí vytvářelo množství další hodnot které neměly se zestátněním nic společného! Přehlídky a první máje to byla finanční prkotina ! Stavěly se zde kaskády přehrad, vodních a atomových elektráren, obrovská sídliště, metro, továrny, podporovali jsme tzv. "rozvojové země" , zdravotnictví a školství bylo zdarma, plyn, voda, elektřina, vytápění byly za zlomek ceny i po přepočtu kurzu ! Do toho všeho mizely peníze ze státní pokladny ! A kam mizí dnes jsou-li tam ještě nějaké ? Ale máte pravdu v tom, že se socialismus zhroutil ekonomicky.

djaba ( 17. července 2009 11:24 )

Ano v Číně začali se socialismem , ale později přišli na to že to není až tak dobré.Pravda, základní principy upravené na jejich podmínky se jim hodili .Vždyť udržet na uzdě takové množství lidí se daří jen těžko .V dnešní Číně sice nevládne jen jakási strana , ale hlavně tvrdý kapitalismus .Nepopírám , že se objeví sem tam na na trhu i nekvalitní výrobky , je ale na spotřebiteli zda si to koupí .Mimochodem i ta rýže je velmi dobrá a mnohé počítačové komponenty obsazují v testech počítačových časopisů přední místa .Např. harddisky patří ke světové špičce a obyčejný DVD přehrávač za sedmikilo přechroupávál skoro vše oproti značkovému Philipsu za dva litry.No a co, že nevydrží dlouho , každý rok si koupím nový .

phvgeo ( 17. července 2009 09:54 )

jste vedle jak ta jedle doba nebyla mdla, komuniste pouze utratili vsechny penize ziskane nasilnem zestatnenim v 50tych letech a uz nebylo kde brat a z ceho platit ruzne vojenske prehlidky, prvni maje atd. Ono to je o penizkach a poukud neni za co koupit naftu a benal do aut, nahradni dily, tak proste nejde delat velke akce. socialismus se zhroutil ekonomicky.

Zobrazit celou diskusi