S odpovědí na tyto, ale i další otázky jim jednou může pomoci jejich kufřík. Cože to je? Už osm let se Nadační fond La Vida Loca stará o projekt Život v kufříku. Odloženým dětem v něm opatrovníci uchovávají vzpomínky. Fotky, informace, přání a mnoho dalších věcí si s sebou nesou z porodnice do pěstounské péče, kde informace dále doplňují pěstouni.

„Tento pozitivní projekt se zabývá moc hezkou činností, kterou se tady roky v Česku nikdo nezaobíral,“ říká Martin Čihař, primář neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Bulovka. Ta je jednou z 63 porodnic, jež se do něj zapojila. O doplňování střípků z prvních okamžiků života se obvykle starají lékaři, zdravotní sestry nebo další lidé z oddělení

„Dříve dítě dostalo lékařskou zprávu, všichni mu zamávali, někdo si občas poplakal. Teď mu navíc plníme kufřík a fandíme, aby jeho život byl dobrý. Tady jde opravdu o vzpomínky, aby dítě vědělo, jak to s ním na začátku života bylo,“ popisuje primář.

Podle něj tím nemocniční personál částečně supluje rodiče. „U nás jde asi o osm až dvanáct dětí za rok. Je to dobré nejen pro děti, ale vidím, že to motivuje i všechny ostatní, a jsou ještě více angažovaní,“ usmívá se primář.

V kufříku jsou hračky, památník, fotky a hlavně informace.
Autor: La Vida Loca

Míra, váha, očkování

Duší projektu je zakladatelka Martina Opava Wojtylová. „Uchopila věc, kterou se v Česku nikdo nezaobíral,“ říká primář Čihař. „Ona sama je dobrá duše, moc se mi líbí její osobnost, která je z této práce nadšená a moc ji to baví. Došlo jí, že ty děti nemají minulost, žádné vzpomínky na to, když byly malé, a když pak jdou z porodnice do pěstounské péče nebo do kojeneckého ústavu, tak se jim všechno ztratí a s sebou si nesou jen lékařskou zprávu,“ říká.

Co je uvnitř?

Kufříky plní lidé z nadačního fondu spolu se zdravotníky porodním náramkem, fotografi emi, otisky nožiček, prvním dudlíkem, osobními vzkazy, oblečkem nebo hračkou, kterou uháčkovaly dobrovolnice.

„Jde často o věci, které souvisí s původem děťátka a obdobím kolem porodu. Vznikne tak hezký ucelený obrázek o tom, jak to s ním vypadalo a co se kolem něj dělo, a pak to s ním putuje dál,“ říká primář.

Škoda, že pojišťovna nepřispívá

Peníze na kufříky musí Nadační fond sehnat sám. Dopomáhá mu k tomu i projekt Adoptujte porodnici. Pojišťovna na takovou věc nepřispívá. „Je to diskutabilní. Něco takového, jako je kufřík, je totiž i o psychickém zdraví člověka a o tom, aby se mu vedlo dobře. Podle mě by se v těch obrovských nákladech pojišťoven taková hezká a smysluplná věc úplně ztratila,“ myslí si doktor Martin Čihař.

Pomoci můžete i vy!

Jeden speciálně vyrobený kufřík vyjde na 2500 Kč. Zdravotní pojišťovny jej nehradí, a aby mohl nadační fond pomáhat, potřebuje ročně asi tři miliony korun. Pomoci můžete i vy. Například finančním příspěvkem či nákupem v e-shopu (informace najdete na www.zivotvkufriku.cz). Formou pomoci je pak i možnost dobrovolnictví.

Kontakt: La Vida Loca

Adresa: Na Louži 947/1, Praha 10 Vršovice, 10100.

Telefon: +420 732 938 222

Mail: martina@nadacelavidaloca.eu

Fotogalerie
6 fotografií