Pomoc zprostředkovává česká organizace Nadace Mezinárodní potřeby (NMP). Ta umožňuje tzv. adopci na dálku a jí podporovaní školáci mohou studovat a získat naději na lepší budoucnost. NMP vznikla v Česku díky mezinárodnímu společenství, které po světě funguje již 50 let.

„Podporujeme programy primární prevence na základních a středních školách v České republice a také rozvojové a humanitární projekty s křesťanskými kořeny v chudých zemích světa,“ říká výkonný ředitel Petr Horáček. Pokud prý máme pocit, že u nás začíná panovat chudoba, pak je na hony vzdálená tomu, co prožívají lidé například na Filipínách, v Ugandě, na SríLance, v Bangladéši, Indii či Nepálu. Právě k dětem z těchto zemí míří z České Třebové pomoc. „Chudoba je relativní pojem. Představte si, že rodiče těchto dětí nemají peníze na vzdělání, a tak je pošlou už jako malé pracovat,“ říká Horáček.

Za pár stovek nový život

Děti, které potřebují pomoc, vybírají organizace v daných zemích, které s tou českou spolupracují. „Oni sami dokážou vyhodnotit, které děti nejvíce potřebují pomoc. Podpora od nás je spočítaná tak, aby dítě mohlo chodit do školy, mělo zaplacené školní poplatky, mohlo si pořídit učebnice a obědy,“ vysvětluje Horáček. Na kolik to přijde?

Např. měsíc na základní škole vyjde na 800 korun, na střední 1300 a vysoké 1800 korun a více.

Pro konkrétní dítě

Každý může podpořit konkrétní dítě. Vše zprostředkuje NMP. „Na našem webu najdete rozmanité příběhy, které jsou až k neuvěření. Děti jsou pak za pomoc neskutečně vděčné. Často si pak děti s adoptivními rodiči dle možností dopisují,“ říká ředitel.

Program zdravá mládež

Organizace má kromě adopce na dálku i podporu pro preventivní programy pro české děti. Ve spolupráci se školami jim pomáhá najít to, co si nelze koupit – tedy nastavit si správně životní hodnoty. „Odborně vyškolení lektoři mluví s dětmi ve školách o ožehavých životních otázkách. Jde o vztahy, rodinu, sexualitu, šikanu, závislosti nebo třeba používání internetu,“ říká ředitel Petr Horáček.

POMOCI MŮŽETE I VY!

Nadace financuje dobročinné aktivity, což je možné především díky darům z ČR i ze zahraničí. Pomoci můžete i vy! Stačí jakoukoliv částku poslat na účet 2700139555/2010

Kontakt:

Nadace Mezinárodní potřeby

Adresa: Vinohradská 909, 560 02 Česká Třebová

Telefon: 483 394 202

E-mail: nadace@mezinarodni-potreby.cz

Web: www.mezinarodni-potreby.cz

Fotogalerie
6 fotografií