Za předčasný porod mohla nemoc zvaná preeklampsie, která způsobuje nedostatečnou výživu nenarozeného dítěte. O život sebe i dcery kvůli ní v říjnu 2017 Markéta bojovala. Podezření na závažnou nemoc měli již lékaři v okresní nemocnici, kam přijela na běžnou kontrolu. Miminko v jejím břiše mělo jen 700 gramů. „Tehdy mě jedna doktorka úplně rozsekala, když mi řekla, že tak malé miminko mi nikdo nezachrání. Naštěstí mě převezli do Prahy k Apolináři,“ vzpomíná Markéta.

Dítě bez mámy?

Po týdnu se preeklampsie u Markéty potvrdila. „Moc jsem se bála, ale pořád jsem si nepřipouštěla, jak je to vážné, a chtěla jsem jít domů. Všechno mi došlo, až když mi jeden lékař řekl: Co když se narodí dítě a nebude mít mámu?“ popisuje Natálčina maminka. I proto zůstávala v nemocnici a byla pod neustálou kontrolou lékařů.

Neslyšeli srdíčko

Po 19 dnech hospitalizace u Apolináře se situace zhoršila. „Tlak mi vyskočil do hodnot 200 na 120. Odvezli mě na předporodní sál a zjistili, že i srdeční ozvy jsou špatné a musejí udělat císařský řez v celkové narkóze. Pak mě uspali.“ Probudila se po pěti hodinách. „Myslela jsem, že je všechno špatně. Pak ke mně přišla doktorka a řekla mi, že Natálka žije,“ vzpomíná. Lékaři u Apolináře patří v oboru neonatologie mezi světovou elitu. „Těžko popsat, jak moc jsme jim za záchranu vděční,“ dodává Markéta.

Říkala jsem jí, že je bojovnice

Velkou oporou byl Markétě otec Natálky Aleš (40). „Přišel k inkubátoru, chytil ji za tu malou ručičku a říkal mi: Vždyť je tak krásná. A tekly mu slzy,“ vypráví Markéta. Po pěti dnech maminku propustili domů, Natálka však musela zůstat. S manželem za ní jezdili. Přikládali ji na sebe, měřili teplotu, krmili přes sondu v bříšku a přebalovali. „Hladili jsme ji a mluvili na ni, aby cítila ten dotek. Říkala jsem jí, že je velká bojovnice, a až to zvládne, čeká na ni krásný domov,“ vzpomíná maminka.

Nejkrásnější dárek k svátku

Natálka, která se měla narodit 16. ledna 2018, a na svět přišla 30. října 2017, strávila v nemocnici 52 dní. Rodiče si ji domů odvezli 21. prosince. „Bylo to na její svátek a byl to moc krásný dárek. Přišla mi už dost velká, ale všichni kolem říkali, že je to malý drobínek,“ směje se Markéta. „O Vánocích jsme tu seděli, koukali na ni a užívali si radost,“ vzpomíná. Dceři je nyní 4,5 roku, měří 102 centimetrů a váží 16,5 kila. „Natálka je borec. Je šikovná a chytrá. Mám radost, jak to zmákla,“ dodává její maminka.

Co je preeklampsie?

Nemoc se objevuje až po 20. týdnu těhotenství. Jde o chorobu děložních cév těhotných žen, při které nejsou cévy matky úplně otevřené, takže se k miminku dostává málo krve, kyslíku a živin. Děťátko však o svůj život bojuje, což se projeví extrémně vysokým krevním tlakem. Jedinou možností je předčasný porod, jinak hrozí smrt oběma. Celosvětově může tato nemoc za 42 % úmrtí těhotných žen.

Nedoklubko pomáhá

Rodičům pomohla v těžkých chvílích organizace Nedoklubko, o které Blesk píše v projektu Srdce pro vás po celý červen. „V porodnici měli letáčky, kde jsem se dozvěděla hodně informací. Lidem pomáhá, když vidí, že i jiné děti to zvládly. A taky pořádají setkání na Světový den předčasně narozených dětí. Už na něj jezdíme pravidelně. Moc si vážíme jejich práce,“ říká Markéta.

Daruj dvacku Nedoklubku k narozeninám

Organizace Nedoklubko právě dnes slaví 20. narozeniny! Aby mohla pomáhat miminkům i jejich rodičům, potřebuje ročně 5 milionů korun. Pomoci můžete i vy! Třeba v akci »Daruj dvacku Nedoklubku k narozeninám«. Pomoci lze ale i jakoukoliv částkou, kterou pošlete na transparentní účet 1171717/0100. Každá koruna pomáhá!

Kontakt: Nedoklubko z. s.

Adresa: V Olšinách 16/82, 100 00 Praha 10

Telefon: 608 888 778

E-mail: info@nedoklubko.cz

Web: www.nedoklubko.cz

IČO: 265 96 784

Fotogalerie
6 fotografií