V Česku se stejně jako Ella ročně narodí před 28. týdnem těhotenství asi 400 miminek. Už 20 let jim pomáhá organizace Nedoklubko, o které Blesk píše celý červen v Projektu Srdce pro vás.

Rychlý převoz

Ella přišla na svět za dramatických okolností. „Byla jsem na pracovní schůzce, ale už od rána jsem se necítila dobře. Tvrdlo mi břicho, najednou jsem měla velký strach o miminko. Ale nepřipouštěla jsem si nic zlého, protože celé těhotenství probíhalo zcela bez problémů,“ vzpomíná Lucie na den, kdy musela vyhledat lékaře. „A když mě vyšetřil, okamžitě volal záchranku! Ta mě dovezla k Apolináři, což bylo v 11 hodin a už ve 14:28 byla Ella na světě.“

Pocit viny

Pocity, které ji zaplavily, se jen těžko popisují. „Po probuzení z narkózy jsem hned nevěděla, co se stalo. Neměla jsem bříško, ani miminko. To už bylo na novorozenecké jednotce intenzivní péče. První dny byly hodně těžké. Moc jsem se o dceru bála, dávala jsem si její předčasný příchod na svět za vinu, bylo to jak zlý sen, ze kterého jsem se nemohla probudit,“ vypráví žena. A právě tenkrát se zjevilo Nedoklubko a jeho konejšivá podpora. „Najednou jsem věděla, že jsou tady maminky, které mi rozumí, protože předčasným porodem samy prošly.“ Brzy začala Nedoklubku pomáhat, a za pár let se stala dokonce jeho ředitelkou! Organizace už pomohla tisícům rodičů.

Připravují vás na nejhorší

Lucie měla obrovský strach, jestli Ella přežije. „Lékaři vás logicky připravují na to nejhorší. Prognózy u takto malých dětí jsou velmi nejisté. Jeden den se vše vyvíjí dobře, ale už druhý den může nastat fatální komplikace,“ říká Lucie. „Je to těžká doba a čas se tam hodně vleče. Ty nejmenší děti přibírají jen velmi pomalu, s každým dnem přichází riziko, že nastane nějaký problém a vy tam jste, ale nemáte moc možností s tím něco udělat,“ dodává.

Dnes je z ní zdravá holka!

Stejně jako další extrémně nezralé děti i Ella bojovala o své místo ve světě. „Prošla snad všemi komplikacemi, které jsou popisovány u takových dětí. Její cesta a vlastně celé naší rodiny, byla v prvních třech měsících náročná,“ říká Lucie. Dceru si dovezli domů 24. září. „Tedy ještě 24 dní předtím, než se měla původně narodit!“ upozorňuje maminka. I po propuštění domů holčičku pravidelně až do jejích dvou let sledovali lékaři. „Pak už se srovnala a odpovídala tabulkám. Její vývoj byl pomalejší, ale všechno v pohodě dohnala. Teď je to zdravá holka, která půjde příští rok do šesté třídy,“ říká Lucie.

18 rad pro vyděšené maminky

Právě pro maminky, jako byla Lucie, má Nedoklubko rady, jak vše zvládnout co nejlépe. Najdou je v každém neonatologickém oddělení. „Jde o 18 rad, jak zvládnout první dny. Jde především o to, aby si maminky uvědomily, že je jejich dítě potřebuje u sebe. Je na něj nutné mluvit, chovat jej na těle a dát mu mlíčko od maminky co nejdříve, což je prevence proti různým onemocněním,“ říká Lucie s tím, že ne vždy tomu tak je.

„Tyhle věci si musí maminka hned uvědomit a my jí s tím pomůžeme. Výzkumy a studie prokazují, že přítomnost rodičů má vliv na vývoj mozku miminka,“ vysvětluje Žáčková.

Jaké má Nedoklubko cíle?

♥ Předávat rodičům relevantní informace o předčasném porodu, jeho příčinách a prevenci.

♥ Podporovat neonatologická oddělení v ČR.

♥ Posilovat sounáležitost rodičů, sdílet příběhy a podporovat rodiny i zdravotníky.

♥ Zvyšovat informovanost veřejnosti o problematice předčasného porodu a české neonatologii.

♥ Prohlubovat mezinárodní spolupráci v oblasti podpory rodin předčasně narozených dětí.

Chcete přispět?

Aby mohlo Nedoklubko pomáhat, potřebuje ročně pět milionů korun. Veškeré peníze se snaží získat od dárců. Pomoci můžete i vy! Například prostřednictvím platformy darujme.cz, případně poslat jakýkoliv finanční dar na transparentní účet 1171717/0100 nebo nákupem v charitativním obchůdku. Využít můžete i projekt Daruj dvacku Nedoklubku k narozeninám. Každá koruna pomáhá!

Kontakt:

Nedoklubko z. s.

Adresa: V Olšinách 16/82, 100 000 Praha 10

Telefon: 608 888 778

E-mail: info@nedoklubko.cz

Web: www.nedoklubko.cz

IČO: 265 96 784

 

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: Trauma u porodu - i tady můžete najít nedůstojné zacházení. Videohub

Fotogalerie
6 fotografií