Centrum Paraple přibližuje Blesk v projektu Srdce pro vás po celý květen. Pomáhá lidem, kteří mají vinou úrazu nebo nemoci poškozenou míchu. Paní Ivana jako vedoucí ošetřovatelského úseku je nedílnou součástí odborného týmu. Dříve pracovala v léčebně dlouhodobě nemocných a také na DIOP, tedy oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péči.

„Tam už jsou lidé v hodně těžkém stavu, kdy jen leží a koukají. Hodně lidí tam umírá a je to psychicky náročné. Tady je to jiné. Klientům tu umíme pomoci a jejich stav se lepší,“ vypráví sestra. Klienti jsou podle ní různorodí, a tak stereotyp v Parapleti má zavřené dveře. „Každý den mají jiný program . Mají to tu jako rodinu. Vidí se tu s kamarády a je to tu pro ně relax se vším všudy,“ vysvětluje a dodává: „Dělá mi to radost. Jsem šťastná, že i já mám Paraple."

Do týmu hledáme sestřičku

O klienty se v Centru Paraple stará tým odborníků, který se skládá z profesí sociálních pracovníků, psychologů, ergoterapeutů, instruktorů nácviku soběstačnosti, fyzioterapeutů, pohybových terapeutů, zdravotních sester a osobních asistentů.

Co se týče sester, kromě Ivany Kučerové jsou tu ještě další tři a pak několik externích spolupracovnic. „Ale máme se co otáčet. I proto hledáme do našeho týmu další sestřičku. Máme tu skvělý kolektiv a Paraple se o nás stará se vším všudy. Takže jestli se k nám chcete přidat, neváhejte se ozvat,“ směje se paní Ivana.

Zvýší si soběstačnost

V pražských Malešicích najdou lidé s poškozením míchy významnou pomoc. Zvlášť když se dostanou na třítýdenní pobyt. „Lidé si sem jezdí zvýšit soběstačnost, fyzickou kondici či se chtějí naučit řídit upravené auto,“ popisuje Ivana Kučerová. Najdou pomoc i s nastavením vozíku, který nemají leckdy dlouho zkontrolovaný. „Tohle praktický lékař vůbec nekontroluje. A nebo umíme i nastavit antidekubitní podsedák, jehož špatné nastavení dělá klientům velké zdravotní potíže,“ dodává.

Virtuální běh či jízda

V průběhu června lze podpořit Centrum Paraple i vlastním sportováním prostřednictvím virtuálního běhu. Po registraci za dobrovolné startovné pro Paraple budou účastníci sbírat kilometry a sdílet je pomocí své oblíbené aplikace. „Přihlášení se mohou mezi sebou virtuálně utkat v několika disciplínách. Variant, jak se zapojit, pohybem prospět sobě a zároveň i přispět Centru Paraple, je více. Tedy nejen běh či chůze, ale i jízda, ať už na kole, koloběžce, handbiku, skateboardu, či bruslích. Sportovat a sbírat kilometry může každý kdykoliv a kdekoliv,“ říká Jarmila Vrzalová z Centra Paraple. Informace a registraci naleznete na: behproparaple.cz

S čím pomáhá?

✔ pobytová sociální rehabilitace

✔ poradenství

✔ tematické programy

✔ víkendové programy

✔ ambulantní rehabilitace a posilovna

✔ pomůcky a servis

Pomoci můžete i vy!

Centrum Paraple potřebuje ročně přibližně 60 milionů korun a pomáhá díky solidaritě tisíců lidí. „Dary jsou asi polovina příjmů. Nerozdělujeme je klientům, ale využíváme k financování přímých služeb,“ říká ředitel David Lukeš. „Pokud i vy věříte v potřebu solidarity a vzájemné pomoci, přidejte se k nám,“ dodává. Je to jednoduché. Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na konto veřejné sbírky 932 932 932/0300 Další možnosti pomoci (např. DMS) najdete na webových stránkách www.paraple.cz

Kontakt:

Centrum Paraple, o. p. s.

Adresa: Ovčárská 471/1b, 108 00 Praha 10-Malešice

Telefon: 274 771 478.

E-mail: paraple@paraple.cz

Web: www.paraple.cz

IČ: 24727211

Datová schránka: ha4c72p

Fotogalerie
10 fotografií