Občanské sdružení Adventor má základnu v pražských Řepích, stěžejní je pro ni ale komunitní centrum Kopec v Praze v Ječné ulici. Před deseti lety ho založil Michal Roškaňuk (51), muž s Aspergerovým syndromem.

„Jsem trochu jiný, ale to, že jsem autista, na mně jen tak někdo nepozná,“ vysvětluje Blesku ředitel s tím, že prakticky všichni, kteří v centru pracují, jsou autisté. Samotné označení autista mu nevadí. Ba naopak. „Někde se říká, že jsme lidé s poruchou autistického spektra. U nás však říkáme, že jsme na spektru autismu. Jednoduše proto, že bych necítil, že máme nějakou poruchu,“ směje se.

Stejně jako on, tak i jeho kolegové mají dobré komunikační schopnosti. „Díky našemu specifickému vnímání vidíme i to, co neautistům zůstává skryto. Jsme tak schopni předat onen důležitý pohled z druhé strany tak, že je to srozumitelné a použitelné při každodenní práci, vzdělávání, výchově či prostě životu s autistickými lidi,“ vyjmenovává důvody, proč občanské sdružení Adventor založil.

Co je Adventor?

Adventor je sdružení autistů a odborníků, kteří společně poskytují služby a podporu autistické komunitě. „Tedy jak samotným lidem na spektru autismu, tak rodičům autistů i ostatním, kterých se problematika autismu nějak dotýká,“ říká ředitel Michal Roškaňuk. Občanské sdružení zároveň poskytuje služby podporující autistickou komunitu, především poradenství a konzultace samotným autistickým lidem i rodičům, pedagogům či například terapeutům. „Vyvíjíme se již více než 10 let a chystáme i další zajímavé a užitečné služby,“ dodává ředitel.

Co nabízí?

➤ Arteterapie (léčba uměním)

➤ Taneční pohybová terapie

➤ Podpůrné skupiny

➤ Rodičovské skupiny

➤ Muzikoterapie

➤ Psychoterapie

➤ Poradenství

➤ Podporované zaměstnávání

➤ Mentoring (předávání znalostí a dovedností)

➤ Peer podpora (psychická podpora)

Besedy s Duškem

Adventor pořádá i pravidelné besedy s hercem Jaroslavem Duškem a Michalem Roškaňukem v Divadle Kampa. Nesou název Přicházíme v míru. „Na besedách je skvělé to, že se zde schází lidé na spektru s ostatními neurotypickými lidmi,“ říká Roškaňuk.

Chráněné pracoviště: Autikvariát

Organizace má také pronajaté prostory v pražské Španielově ulici. „Spustili jsme zde nový dobročinný projekt - Autikvariát. Jde o obchod s knihami a výrobky z chráněné dílny. Za prodejním pultem obsluhují »autikváři« na spektru autismu. Obchod je založen na principech chráněného pracoviště pro zaměstnance na autistickém spektru s podporou pracovního asistenta a zapojených dobrovolníků,“ vysvětluje ředitel.

Mají i unikátní kino

Další aktivitou Adventoru je Kinoskop. Promítání fi lmů probíhá od roku 2020 pravidelně v Komunitním centru Kopec. „Plánovali jsme ten projekt dlouho a nakonec se nám podařilo náš velký sen realizovat,“ říká ředitel. Nejde prý o ledajaké kino. „Projekce je totiž přizpůsobena potřebám hypersenzitivních jedinců, tedy osob se zvýšenou citlivostí na smyslové podněty,“ vysvětluje.

I vaše malá pomoc může znamenat velkou naději!

Na to aby mohla organizace Adventor pomáhat, potřebuje každou korunu. Pomoci organizaci můžete i vy! Stačí jakýkoliv příspěvek poslat na číslo sbírkového účtu 200 400 500 / 0100. Pokud byste chtěli pomoci formou DMS, podívejte se na webové stránky adventor.org. I vaše pomoc může znamenat velkou naději!

Kontakt: Adventor, o. s.

Adresa: Vondroušova 1197/53 163 00 Praha 6

Komunitní centrum: Ječná 19, 120 00 Praha 2

Telefon: 602 204 501

E-mail: adventor@adventor.org

Web: www.adventor.org

Datová schránka: 33iba9m

IČO: 01467247