Jiří Mádl společně s Tomášem Klusem, Pokáčem, Kateřinou Marií Tichou nebo Márdim z Vypsané fixy nazpívali píseň Papírový lodě, která má pomoci k uskutečnění unikátního projektu Arpida Plus. „Každej ví, že i ty papírový lodě toužej po svobodě,“ zpívá se v refrénu písně.

Dlouhá spolupráce

Pro českobudějovického rodáka Mádla to ale rozhodně nebyla první spolupráce. „Můj první kontakt s Arpidou byl už v mých šesti letech. Navíc Arpida vznikla na moje narozeniny,“ řekl Blesku Mádl, jehož vazba na organizaci se postupem času utužila. „Když jsem se stal veřejně známým, zvali mě z Arpidy na různé akce a já je nikdy neodmítal. Poslední roky je naše spolupráce velmi intenzivní a některé projekty děláme neoddělitelně spolu,“ říká Mádl, který se pochopitelně objevil i ve videoklipu. „I když nejsem zpěvák, zpívání je v pohodě,“ říká Mádl.

Nový areál

Právě papírové lodě vyrobené klienty centra Arpida jsou také ústředním prvkem videoklipu. Text k songu napsal Robin Král, hudbu si vzal na starosti Jan Lstibůrek z Klusovy Cílové skupiny. Výtěžek z písně poputuje centru Arpida, které staví nový areál, aby mohlo poskytnout dospělým klientům všechny potřebné služby a terapie. K úspěšné realizaci potřebuje sehnat 25 milionů korun – 6,5 milionu korun již sehnalo.

Arpida má i kapelu

Jiří Mádl nahrál i skladbu Čtyři slunce, na které se stejně jako na Papírových lodí podíleli členové uskupení K. R. B. To tvoří klienti centra Arpida, které slouží pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením

Pomáhal s výletem k moři

Herec se snaží účastnit mnoha akcí, které Arpida organizuje. „Dělali jsme několik koncertů, které jsem moderoval. A třeba jsme i točili video, kdy jsme vybírali peníze na výlet klientů k moři. Jmenovalo se to stejně jako můj fi lm: Pojedeme k moři a rozhodně se to povedlo,“ říká Mádl. Klienti pak mohli opravdu vyrazit k moři. „Byl to pro ně velký zážitek. Mnoho z nich vidělo moře vůbec poprvé,“ říká Mádl.

Aktivní fanoušci hokeje

Arpida sídlí na okraji Českých Budějovic. Jiří Mádl její centrum navštěvuje pravidelně. „S mnoha klienty se znám velmi dobře. Známe se jmény, vím, co mají rádi, co poslouchají, co sledují. Často se s nimi zasměju. Nejvíce se bavíme při akcích spojených s hokejem. Arpida je totiž takový malý fanklub českobudějovického Motoru, na kterém jsem vyrůstal i já. Jsou to hodně aktivní fanoušci,“ směje se Mádl.

Podpořte projekt Arpida Plus

Arpida pomáhá především dětem s tělesným a kombinovaným postIžením. Jenže postupem času velká část dětí dospěla. I proto chce pro ně organizace skrze projekt Arpida Plus vybudovat další prostory. „Potřebují další, často celoživotní podporu v soběstačnosti. Chtějí žít svůj vlastní samostatný život, mít blízkého člověka, někam patřit,“ vysvětluje ředitel organizace Marek Wohlgemuth.

„Byl bych rád, kdyby se ten projekt povedl. Je to více než zajištění základních potřeb. Je to i dodání pocitu, že někam patří a že s nimi někdo na celý život počítá,“ říká Mádl. Všechny informace o projektu najdete na stránkách www.arpidaplus.cz.

Pomoci můžete i vy!

Aby mohla Arpida pomáhat, potřebuje získat peníze pro projekt ARPIDA+ campus životních příležitostí. Pomoci můžete i vy! Stačí poslat jakýkoli příspěvek na transparentní účet číslo 298542530/0300

Centrum ARPIDA, z. ú.

Adresa: U Hvízdala 1402/9, České Budějovice 37011

Telefon: 385 777 011

Mail: info@arpida.cz

Web: www.arpida.cz nebo www.arpidaplus.cz

Datová schránka: 33iba9m

IČO: 65053079, DIČ: 65053079

Běžný účet: 161544543/0300

Fotogalerie
27 fotografií