Přestože je kvůli těžkému tělesnému postižení odmala upoután na invalidní vozík, dokáže si život užívat. A má toho za sebou hodně… „Jsem v Arpidě od čtyř let. Mé první vzpomínky patří dramatickému kroužku, do kterého jsem se zapojil už v pěti letech. Natáčeli jsme filmy. Třeba Kočičí drápy. Tehdy jsme vyhráli nějakou soutěž a dostali jsme se na celosvětový festival handicapovaných do Prahy. Plním si tu sny,“ vypráví Honza.

Na pódiu

Vystupovat před lidmi má v krvi. „Táta Tonda je kytarista v kapele Nezmaři. Ty určitě znáte,“ chlubí se pojítkem ke slavné české folkové skupině s tím, že v minulosti si s ní už dokonce zazpíval na pódiu. To když přijeli Nezmaři do Arpidy. A nejen tam.

Do Arpidy Honza dojíždí ze Starých Hodějovic vždy od pondělí do čtvrtka. „Mám tu hodně kamarádů. Společně tu třeba zpíváme,“ těší mladého muže, který ví, že Arpida je zatím pro děti a mládež. A tak by si přál, aby v rámci projektu Arpida Plus vznikly i prostory pro dospělé. „Rád bych tady pokračoval. Moc se mi tu líbí a nevím, co bych bez Arpidy vlastně vůbec dělal,“ říká.

Zúčastnil se i módní přehlídky

O program Jana i jeho kamarádů je v denním stacionáři Arpidy vždy dobře postaráno. „Je to rozmanité. Kromě florbalu tu máme i bazén. Nebo se učíme vařit. Nejraději mám saláty,“ prozrazuje. „Prostor je i na tvorbu. Vyrábíme třeba obrázky,“ říká Honza, který s Arpidou jezdí i na tábory. „Je to tam super. Vždy máme nějaké téma. Předminule to bylo country, naposledy bylo téma Francie. Měli jsme tam i módní přehlídku,“ povídá nadšeně.

Chci se zdokonalit ve florbale

Ač Honza sedí na invalidním vozíku, zajímá se i o sport. A dokonce se sám zapojuje. „Samozřejmě mám rád bocciu, což je sport podobný francouzskému pétanquu, který je ale určený pro lidi s postižením. Ta mi docela jde a hrajeme i ligu,“ vypráví a pokračuje. „A taky mám rád florbal. V něm bych se chtěl ještě zdokonalovat,“ plánuje.

Podpořte projekt Arpida Plus

Pouze každý dvacátý absolvent školy v Arpidě získá zaměstnání v běžném prostředí a každý pátý má s cílenou pomocí a podporou šanci zapojit se na chráněném trhu práce. A jen jednotky z nich se dokážou samy zapojit do společenského života a do vztahů s vrstevníky.

Ale co ti ostatní? „Potřebují další, často celoživotní podporu v soběstačnosti. Chtějí žít svůj vlastní samostatný život, mít blízkého člověka, někam patřit,“ vysvětluje ředitel organizace Marek Wohlgemuth. Právě pro ně je šitý na míru projekt Arpida Plus. Stěžejní je i pro Honzu Hlaváče a právě vy můžete nejen jeho podpořit. Všechny informace o projektu najdete na stránkách www.arpidaplus.cz.

Pomoci můžete i vy!

Aby mohla Arpida pomáhat lidem jako je Honza, potřebuje získat peníze pro projekt ARPIDA+ campus životních příležitostí. Pomoci můžete i vy! Stačí poslat jakýkoli příspěvek na transparentní účet číslo 298542530/0300.

Centrum ARPIDA, z. ú.

Adresa: U Hvízdala 1402/9, České Budějovice 37011

Telefon: 385 777 011

Mail: info@arpida.cz

Web: www.arpida.cz nebo www.arpidaplus.cz

Datová schránka: 33iba9m

IČO: 65053079, DIČ: 65053079

Běžný účet: 161544543/0300