Holčička se před dvěma lety narodila s porodní váhou 1310 g. Kvůli krvácení do mozku byla první měsíc života v nemocnici. Loni v říjnu jí lékaři diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu. „Naše Ladunka nepoužívá pravou ručičku a nožičku. Momentálně leze, nechodí a nemluví. Ale je to velká bojovnice,“ říká její maminka Lada (34).

Velká pomoc

Malé Ladě pomáhá mimo jiné i organizace Diakonie Vrchlabí, o které píše Blesk v projektu Srdce v měsíci září. „Už sem chodíme rok. Doporučila mi to kamarádka, která sem chodila na ranou péči,“ řekla paní Lada, podle které Diakonie pomáhá, s čím se dá. „Máme k dispozici hračky na podporu vývoje, zařídili nám hipoterapii, pomohli nám s příspěvkem na péči a už jsme spolu začli řešit i školku,“ chválí organizaci maminka.

Jako roční miminko

Maminka s Ladou cvičila nejprve tzv. Vojtovu metodu, poté přešli na metodu Bobath. „Má hrozný strach z cizích lidí a nenechá na sebe sáhnout. Našli jsme jí kvůli tomu soukromého fyzioterapeuta,“ říká paní Lada. Podle lékařů má prý dcera opožděný vývoj. „I ve dvou letech je pořád jako roční miminko,“ říká maminka s tím, že nejvíce se snaží procvičovat pravou ruku. „Vůbec ji nepoužívá a prakticky pořád ji má zaťatou,“ vysvětluje a dodává, že k lékařům a na rehabilitace dochází s dcerou několikrát měsíčně. 

Nové cvičení pomáhá! „Díky Bobath cvičení začala Ladunka sama sedět a posouvá se na zadečku,“ říká její maminka. Bohužel, cvičení je fi nančně velmi nákladné a není hrazené pojišťovnou.

O organizaci

Diakonie je jedním z největších poskytovatelů sociálních služeb v Česku. Středsko Světlo ve Vrchlabí pomáhá lidem s postižením, dětem i seniorům už 30 let. Nabízí například osobní asistenci seniorům, nebo tzv. ranou péči, kdy pracuje s dětmi do sedmi let. Jednou ze služeb je i sociální rehabilitace. Aby mohla organizace pomáhat, potřebuje každou korunu ze svého rozpočtu. Pomoci jí můžete i vy příspěvkem, který můžete poslat na číslo účtu 3489192389/0800.

Kontakt:

Diakonie ČCE – Středisko Světlo ve Vrchlabí

Adresa: Komenského 616, Vrchlabí, 543 01

Telefon: 734 646 900

E-mail: svetlo@diakonievr.cz

Web: www.vrchlabi.diakonie.cz

Fotogalerie
4 fotografie

Z jakých důvodů gynekologové doporučují vyvolat porod.