Diakonie je jedním z největších poskytovatelů sociálních služeb v Česku, mezi jeho střediska patří i to ve Vrchlabí. „Máme velkou tradici. Nejdříve jsme se zaměřili na práci s lidmi s mentálním postižením. Postupně jsme se ale začali vyvíjet, takže nyní máme třeba služby pro rodiny. Například tzv. raná péče pracuje s malými dětmi do sedmi let,“ říká ředitel organizace Tomáš Hawel.

Organizace nabízí i tzv. osobní asistenci. „Je pro seniory nebo pro lidi s nějakým zdravotním znevýhodněním, a také pro autisty,“ vysvětluje Hawel. „Nejstarším klientem je pán, kterému je 94 let,“ říká ředitel.

 

Další nabízenou službou je sociální rehabilitace, kterou využívají lidé s hendikepem nebo s mentálním postižením. „Pomáhá lidem, aby se osamostatnili a mohli žít ve svém vlastním bytě sami, a také posiluje dovednosti, aby mohli získat práci,“ říká ředitel.

Procházky a společenský kontakt

Principem osobní asistence je pomoc se základními věcmi. Například s hygienou nebo i vařením. „Péče má nástavbu oproti klasické pečovatelské službě. Když člověk žije sám, potřebuje aktivizaci. Chodíme s lidmi na procházky, bereme je do kaváren, zajišťujeme jim společenský kontakt. Někdy se snažíme naplnit jejich přání. Třeba je bereme na místa, která znají z mládí a na která mají hezké vzpomínky,“ popisuje Hawel.

Aby zůstali co nejdéle doma…

Velké úsilí věnuje organizace službě raná péče pro malé děti. „Pracujeme v ní s padesáti rodinami,“ vypočítal Hawel. Mnohem více ale organizace pomáhá při osobní asistenci, kde je sice jen 20 klientů, ale je časově náročnější. „Fungujeme sedm dní v týdnu prakticky po celý den a jde o intenzivní kontakt,“ říká ředitel s tím, že se jedná o tzv. terénní službu, kde lidé z organizace jezdí za klienty. „Cílem je udržet je co nejdéle v domácím prostředí, aby nemuseli do ústavu a mohli žít v přirozeném prostředí,“ vysvětluje.

Z čeho je to placené?

Služba je placena z ministerstva práce a sociálních věcí, případně z krajských úřadů. Uživatelé služeb se podílejí drobným poplatkem, který mohou hradit z příspěvku na péči. Organizace umí i pomoci s finančním grantem.

Pomoci můžete i vy!

Organizace potřebuje na svoji činnost každou korunu ze svého rozpočtu. Ráda by ale také dokončila stavbu komunitní zahrady. Pomoci jí můžete i vy, byť třeba jen drobným příspěvkem, který můžete poslat na číslo účtu 3489192389/0800.

Kontakt:

Diakonie ČCE – Středisko Světlo ve Vrchlabí Adresa: Komenského 616, Vrchlabí, 543 01 Telefon: 734 646 900 E-mail: svetlo@diakonievr.cz Web: www.vrchlabi.diakonie.cz Datová schránka: ID 29m9sza IČ: 43464343 Číslo účtu: 3489192389/0800

Fotogalerie
5 fotografií