Osmnáct lidí se zdravotním znevýhodněním pracuje díky společnosti, které se Blesk věnuje v projektu Srdce pro vás, v Duhové prádelně. Jde o sociální podnik, který má v Praze na Černém Mostě dvě provozovny.

„Jsou tu lidé s různým handicapem. I tak ale zvládají pracovat, i když si to mnoho lidí neumí představit,“ říká vedoucí provozovny Monika Herdová (48). Díky zaměstnání si mohou vydělat k invalidnímu důchodu peníze navíc, jsou začleněni do společnosti a jen nesedí apaticky v nějakém zařízení.

Práci jim dávají velmi často restaurace nebo hotely. „Vyprat prádlo, nebo ho vyžehlit, si mohou nechat i lidé z ulice,“ říká Herdová. Denní kapacita prádelny je celkem slušná. „Jde až o 200 kilo prádla v každé provozovně,“ uvádí vedoucí.

Zuzana (28) mandluje už osm let

V Duhové prádelně pracuje osm let i Zuzana (28). Trápí ji psychické problémy, kvůli kterým nezvládá být v kolektivu a v předchozích zaměstnáních nikdy nevydržela. Tady je to jiné. „Baví mě to. Chodím sem na poloviční úvazek. Mandluji a skládám prádlo,“ říká Zuzana, která se před půl rokem dokonce osamostatnila a již nebydlí u rodičů.

Kromě prádelny chodí na další poloviční úvazek uklízet do rehabilitačního centra. Její kolegyní v prádelně je Marta. „Skládám ručníky nebo dělám u mandlu. Peníze, které tu vydělám, se mi hodí na nájem,“ vypráví s tím, že bydlí s kamarádkou Sandrou. „Dříve jsem dělala v hospodě, pak v kavárně a taky jsem uklízela. Tohle je ale super,“ usmívá se.

Firmy ušetří

V Duhové prádelně mohou firmy, které zaměstnávají více než 25 zaměstnanců, uplatnit tzv. náhradní plnění. Zákon jim ukládá zaměstnávat nejméně čtyři procenta lidí se zdravotním postižením. Pokud to nejsou schopni splnit, musí zaplatit vysoké odvody do státního rozpočtu. Třetí, jistě příjemnější variantou je pak využít služeb sociálního podniku.

„Díky praní v Duhové prádelně ušetří jedna velká restaurace ročně až kolem milionu korun. A ještě k tomu mohou mít její majitelé dobrý pocit, že lidem se znevýhodněním usnadňují život,“ říká Věra Frühaufová ze Společnosti DUHA.

Pandemie vzala zakázky

Duhová prádelna poskytuje profesionální služby (včetně dopravy) i individuální přístup. Voňavé prádlo i náhradní plnění. Už přes rok ale ztrácí důležité zakázky, bez kterých jí hrozí zánik. Nedostávají se fi nance na provoz, nutnou údržbu strojů. Pomozte udržet chod podniku, který zaměstnává znevýhodněné spoluobčany. Pomoci můžete třeba přes dárcovský projekt na webu www.hithit.com. Zbývá jen pár dní.

Dámy jsou u mandlu, pánové u praček

V Duhové prádelně pracují lidé, kteří mají různé zdravotní problémy. „Někteří mají i asistenty. Ale k nám chodí bez nich,“ říká Monika Herdová.

Jak náročné je lidem s handicapem šéfovat?

Hodně věcí zvládají sami. Musí se s nimi hodně komunikovat a třeba i každý den znovu vysvětlit to samé, co mají dělat. Chceme, aby byli samostatní.

Střídají se u různých činností?

Většinou každý dělá svoji práci, na kterou je zvyklý. Kdybychom jim to vyměnili, budou se hůře orientovat.

Co u vás dělají?

Děvčata jsou u mandlu, žehlí a lisují prádlo. Chlapi prádlo perou a pak věší. Musí také vyndávat a nandávat zakázky do aut a vše to připravit a zabalit. Jde o ruční práci, na rozdíl od velkých prádelen, kde se hodně věcí dělá strojově. Každý kus prádla máme v ruce, takže ohlídáme i fleky.

Umí si na sebe prádelna vydělat?

Před pandemií se docela dařilo, ale teď je to špatné. Sotva jsme zvládli výplaty.

Lidé se tu osamostatní, a ještě si vydělají peníze…

Ano. Mají přivýdělek k důchodu. Kdyby nechodili sem, tak jsou zavření doma a nemají nic navíc. Takhle se učí i povinnostem, mají režim. Jinou práci by těžko sehnali.

Co je pro ně hlavním motivem?

Asi peníze. Můžou si koupit něco navíc. Ale jsou tu i v kolektivu, což je pro ně dobře. Moc kamarádů jinak nemají.

Proč by si k vám měli lidé nechat chodit vyprat?

Aby podpořili tyto lidi, kteří by jinak stáli frontu na úřadu práce nebo na sociální dávky. Takhle ukážou společnosti, že nejsou zbyteční. Hodně těch lidí by bylo ztracených.

Kontakt: Společnost DUHA, z. ú.

Sídlo společnosti: Fügnerovo nám. 1866/5, 120 00 Praha 2 – Nové Město

CDS Nová DUHA: Nám. Plukovníka Vlčka 696/4 a 697/3, 198 00 Praha 14

CDS Galerie DUHOVKA: Staromlýnská 577/4, 190 00 Praha 9 - Vysočany

Tel.: 286 592 971, 602 610 693

Mail: duha@spolecnostduha.cz

Web: www.spolecnostduha.cz

IČ: 45247439 

Fotogalerie
6 fotografií