Dění na nebi lidi fascinuje odpradávna. Stejně tak Františka Krejčího (1901 – 1984), který v roce 1954 založil v Karlových Varech astronomický kroužek. Aby měl s dalšími nadšenci ke hvězdám o něco blíže, začal o pět let později budovat hvězdárnu. Jak funguje a co v ní lze zažít, představuje Blesk v projektu Srdce pro vás v měsíci květnu.

Byla postavena v tehdejší akci Z a v roce 1977 přežila i mohutný požár. „Než začala pandemie, každý rok jsme tu měli stále více návštěvníků. Máme programy pro školy či speciální akce pro děti. Díky přenosnému dalekohledu umožňujeme i tzv. bezbariérovou astronomii. Pořádáme speciální tábory,“ říká Miroslav Spurný (52), ředitel hvězdárny.

Večerní obloze dominuje jarní trojúhelník

Hledáte tip na výlet se svými dětmi? Právě hvězdárna by pro vás mohla být tou správnou volbou. Už dnes se můžete vypravit do té karlovarské. „Večerní obloze dominuje jarní trojúhelník. Čekají vás klenoty jarní oblohy s nejjasnějšími hvězdami Arktur, Spica a Regulus,“ zve návštěvníky Miroslav Spurný. Návštěvníci se k pozorování mohou registrovat na čísle 357 070 595. Astronomové sice nejsou astrologové, aby vyčetli z hvězd budoucnost, ale spolupracují s meteorology a doporučí, kdy je nejlepší dorazit.

Bez bariér

Hvězdárna disponuje přenosným dalekohledem o průměru 250 mm a ohniskové vzdálenosti 1700 mm. Má elektronické nastavování objektů, tzv. GO-TO. Splňuje požadavky pro pozorování vsedě imobilním lidem, nebo těm, kteří jsou menšího vzrůstu.

Adopotujte si hvězdu

Vždy jste si přáli mít vlastní hvězdu? Není nic snazšího! Můžete si ji adoptovat v karlovarské hvězdárně. Na webových stránkách si vyberete jednu z limitované nabídky, vyplníte žádost a pak už stačí zaplatit roční vstupenku. Adopční poplatek je už v ceně. „Garantujeme vám, že hvězdy vám vydrží opravdu dlouho. Může to být adopce na celý život,“ má jasno ředitel hvězdárny.

Kontakt: Hvězdárna a radioklub lázeňského města Karlovy Vary o.p.s.

Adresa: K Letišti 144 360 01 Karlovy Vary

Telefon: 357 070 595, 777 95 34 21 (ředitel) E-mail: hvezdarna.kv@seznam.cz

Web: www.astropatrola.cz, astro-webcast.eu

IČO: 263 61 850

 

Fotogalerie
5 fotografií