Jak jste reagovala na to, že váš syn Filip je autista?

Změnil se celý můj život. Ale já se k tomu s celou rodinou postavila, jak nejlépe to šlo. Chtěla jsem hned vědět všechny informace. A teď říkám: Dá se to zvládnout, když pomůže celá rodina.

Co předcházelo založení Autis Centra?

Oslovila jsem aktivní rodiče a vrhla se na budování potřebných služeb. Postupem času se nám povedlo vytvořit místo, které nabízí odborné služby jak lidem s autismem, tak celé rodině.

Co Autis Centrum nabízí?

Máme tu ranou péči pro malé děti a snažíme se pomoci celé rodině třeba skrze sociálně aktivizační služby. Centrum funguje po celý den. Máme i odlehčovací službu na víkendy, aby si rodina odpočinula, protože péče o autisty bývá mnohem více stresová pro celou rodinu než v případě jiných postižení.

„Dříve tu nebylo nic, kde bychom našli odpovědi na naše otázky. Já se rozhodla to změnit a proto vzniklo Autis Centrum,“ říká jeho ředitelka Milena Urbanová.
Autor: Martin Pekárek

Tušíte, kolik je v Česku autistů?

Přesně se to neví. V Česku se ví o čtyřech tisících lidech, kteří mají opravdu problém a rodiny péči těžko zvládají. Mnoho dalších autistů potřebuje pomoc se vzděláváním jak v běžné škole, tak ve školách speciálních. Nejhorší je, když se rodiče za problém stydí, uzavřou se doma a přežívají na antidepresivech. Bez samotných rodičů a autistů se situaci lidí s autismem podaří jen těžko změnit.

Kam chcete centrum dále posunout?

Chystáme týdenní stacionář a výhledově bychom rádi centrum posunuli do komunitního centra se zázemím pro rodiny, které pečují v domácím prostředí. Aby zde byla třeba kavárna a lidé s autismem tu našli azyl a nebyli izolováni od společnosti. Dobré by byly i cvičné byty.

Pro koho je Autis Centrum?

Pro každého, kdo nechce být na svoji situaci sám, cítí se izolovaný od společnosti nebo potřebuje odbornou pomoc. Autisté a jejich rodiny nemají na výběr. Když má někdo zdravé dítě, má třeba na výběr z mnoha škol, kroužků a zájmových aktivit. U dětí s autismem tomu tak není.

Co je PAS?

Je to porucha vývoje sociální interakce a komunikace. Jde o vrozenou odlišnost ve vývoji a fungování mozku, která způsobuje, že dítě se chová a myslí jinak než jeho vrstevníci. Má potíže v komunikaci, nedokáže adekvátně reagovat na běžné situace. Na druhou stranu, v některých oblastech mohou lidé s autismem výrazně převyšovat ostatní, třeba v matematice, jazycích nebo umění.

Jak se projevují?

Porucha autistického spektra (PAS) neboli autismus se mimo jiné pojí s různými odchylkami chování. Některé osoby trpí mentální retardací a potřebují nepřetržitou celoživotní péči druhých. Pokud se jim nedostává vhodné péče, bývají neklidné, mají malou toleranci stresu a zátěže, snadno propadají záchvatům. Někdy ubližují sami sobě nebo druhým, mívají nutkavé rituály, tlučou hlavou do zdi, špatně spí, jsou hlučné nebo neovladatelné, poškozují věci kolem sebe. Nejde o jejich zlou vůli, ale důsledek nemoci, kterou trpí.

Pomoci můžete i vy!

Organizace potřebuje na každý rok své činnosti asi osm milionů korun. Část pokryjí dotace a část dárci. Aby mohla své služby zdokonalovat nebo pomoci více lidem, potřebuje každou korunu. Váš dar pomůže mimo jiné vybavit týdenní stacionář pro dospívající děti s autismem speciálními pomůckami, například na muzikoterapii. Přispět můžete i vy! Váce na  www.autiscentrum.cz

Kontakt Autis Centrum, o. p. s.

Adresa: Plzeňská 2219/44 370 04 České Budějovice

IČ: 02426374

Telefon: 606 046 118

E-mail: info@autiscentrum.cz

Web: www.autiscentrum.cz

Fotogalerie
3 fotografie