Paní Miluše je i v 80 letech čiperná dáma. Hodně toho napovídá, a tak pro ni byla hračka zavolat do organizace Anděl Strážný a požádat o přístroj zvaný TIPEC. „Když jsem si přečetla článek o tomto zařízení v našich městských novinách, tak jsem měla jasno. Do té doby jsem netušila, že něco takového existuje. Vždyť mi to může zachránit život,“ říká seniorka.

Hned se ozvou

Její dcera i syn bydlí daleko, a tak jediným jejím společníkem byla do loňského října kočka Míša. „Říkala jsem si, co kdyby se mi zamotala pod nohy a já upadla. A co potom?“ vysvětluje paní Miluše. A tak si obstarala dalšího společníka – TIPEC. „Kdybych upadla, hned mi budou volat děvčata z dispečinku, jestli jsem v pořádku. Kdyby se mi udělalo nevolno, tak můžu zmáčknout SOS tlačítko a ozvou se. Už jsem ho párkrát omylem zmáčkla a hned se mi z krabičky někdo ozval,“ popisuje.

SOS tlačítko pomáhá i Miluši Rohanové z Kamenického Šenova.
Autor: Karel Kopáč

Přístroj hlídá i její pohyb

Paní Miluše nosí krabičku vybavenou mikrofonem a reproduktorem přidělanou na ruce. Večer si ale přístroj dává na krk. „Když si sednu k televizi, nebo se začtu do novin, tak už mi volají, proč se nehýbu. Takže když to mám na krku, tak s tím občas zamávám a dávám tím znamení, aby mi nemusela děvčata zbytečně volat. Takhle mě hlídají,“ rozesměje se.

Využívám Povídavou linku

Paní Miluše využívá i tzv. Povídavou linku. „Funguje to tak, že mi děvčata vždycky ve středu zavolají a jen tak si povídáme o tom, co mě zrovna napadne. Člověk si aspoň s někým promluví,“ říká seniorka. Speciální službu u organizace Anděl Strážný využívá i dalších 330 seniorů po celém Česku. „Jsem alespoň s někým v kontaktu,“ libuje si seniorka.

Nechci se stěhovat

Služba tísňové péče je určena seniorům, kteří se nechtějí stěhovat k příbuzným, nebo do pobytových zařízení, ale naopak chtějí zůstat doma. „Člověk už má v tomhle věku různé zdravotní neduhy. Bolí mě v kříži, mám zúžený páteřní kanálek. A tak potřebuji mít jistotu, že mi někdo přijde na pomoc, kdyby se něco stalo,“ říká paní Miluše, kterou její děti k sobě chtěly nastěhovat.

„Ale odmítla jsem to. Bydlí daleko a ve velkém městě. Já jsem tu zvyklá čtyřicet let a bojím se někam stěhovat,“ opakuje častý důvod seniorů, proč chtějí zůstávat doma i za cenu toho, že budou sami.

Pomoct můžete i vy

Organizace potřebuje na každý rok své činnosti asi 20 milionů korun. Část pokryjí dotace, část dárci a část klienti. Aby mohla své služby zdokonalovat, hodí se jí každá koruna. Přispět můžete i vy! 

Cílem organizace je:

*  snížení sociálních, zdravotních a bezpečnostních rizik

* zprostředkování pomoci v krizových situacích ohrožujících zdraví nebo život 

* oddálení odchodu do pobytových zařízení

Kontakt Anděl Strážný, z. ú.

Adresa: Fügnerovo náměstí 1808/3, 120 00 Praha 2

IČ: 02771527.

ID datové schránky: kvjgizd

Bezplatná telefonní linka NONSTOP: 800 603 030.

Mail: poptavka@andelstrazny.eu

Web: www.andelstrazny.eu

 

Fotogalerie
4 fotografie