„Přišlo nám to jako úžasný nápad. Proto jsme kolegy na Slovensku oslovily a začaly jsme s nimi spolupracovat,“ uvedla majitelka kadeřnictví Kateřina Hronková. Dodala, že jsou v Česku první a zatím i jediní, žádné jiné kadeřnictví se k nim ještě nepřipojilo.

Vlasy určené na výrobu paruk musí být přírodní, nebarvené, dlouhé minimálně 20 centimetrů. Z barvených lze darovat jen ty ve světlých odstínech. Dárci mohou ustřižené vlasy i sami přinést. O dárkyně, které stříhají zadarmo, zatím nemají nouzi.

Jsou mezi nimi i velmi malé slečny, které se prý dlouhých princeznovských vlasů vzdávají často lehčeji než dospělí. Mezi prvními byly i Adélka Kubová (10) a Simonka Kratochvílová (5), které na nápad darovat vlasy na výrobu paruk pro onkologicky nemocné přivedli jejich rodiče. Prameny vlasů, které tak skončily v košíku připravené na expedici, se s nadšením pochlubily.

V době, kdy s nimi Blesk mluvil, si přišla domluvit termín stříhání i Barborka Hurytová (11). „Sama se rozhodla, že si vlasy nechá zkrátit. Chtěla ale jen o 15 centimetrů. Poradila jsem jí, ať přidá ještě pět, a pomůže tak dobré věci,“ řekla její maminka.

Vlasy, které zákaznice v salonu nechají, posílaly kadeřnice zpočátku na Slovensko. „Teď nám ale napsali, že už jich mají dost a nestíhají. Proto sháníme šikovnou vlásenkářku tady v Česku,“ řekla Kateřina Hronková. Dodala, že na předání první paruky pacientce dárce i Blesk pozvou.

Fotogalerie
6 fotografií