Červen, kdy se Blesk tématu hospicové péče v rámci projektu Srdce pro vás věnoval, se stal zatím tím nejsmutnějším měsícem… Navštívili jsme čerčanský Hospic Dobrého Pastýře, odkud se už lidé domů nevracejí.

„Z 90 procent jsou to onkologičtí pacienti, tedy rakovina. Chodí k nám lidé, kteří už nemají šanci na vyléčení. Průměrná doba jejich pobytu je asi třicet dní. Pak tu zemřou,“ vyprávěl o klientech ředitel Jiří Krejčí.

Během června měli čtenáři Blesku možnost podpořit právě obecně prospěšnou společnost TŘI, a tím i samotný Hospic Dobrého Pastýře. Nakonec se na dárcovských DMS a díky příspěvku Nadačního fondu J&T vybralo dvacet tisíc korun!

„Projekt Blesk Srdce pro vás přinesl hospici v Čerčanech 20 088,50 Kč, které využije na nákup léků pro umírající pacienty. Větší publicita hospicové péče snad také přiměje politiky ke konkrétním činům a ke změně zákonů, která by mohla zoufalou situaci hospiců v Čechách změnit,“ popsal Jiří Krejčí, jak s penězi naloží.

Hospicová péče totiž není v České republice systémově plně hrazena a to je obrovský problém. „Zdravotní pojišťovny platí pouze část péče. Každý rok je pro hospic bojem o přežití, kdy musí zajistit velkou část příjmů z dotací a drobných darů,“ dodal Krejčí.

Fotogalerie
11 fotografií