Genetická vrozená choroba se označuje jako oboustranný rozštěp rtu, patra a čelisti. „Má zasažené i oči, chybí mu část mozku, má oboustrannou nedoslýchavost, je to atypický autista… Celkem asi sedm nebo osm vad. Bohužel na nic z toho lékaři před porodem nepřišli, a to jsem byla na různých vyšetřeních, i na plodové vodě,“ říká Monika.

„Davídkův obličej byl po porodu zdeformovaný. Neměl vrchní ret, nosní přepážku i s čelistí měl vytočenou ven. Na obou stranách, před ouškama, měl výrůstky. Pokaždé, když jsem uviděla Davídkovu tvářičku, bylo mi víc a víc do pláče,“ vzpomíná maminka.

Chlapce proto ještě v nemocnici v Praze, kam byl s maminkou po porodu po pár dnech převezen, navštívil plastický chirurg a následovala operace. S krutým osudem se rodina rozhodla bojovat.

„Neurolog řekl, že mám počítat s tím, že z něj bude ležák a že ani náhodou nebude chodit. To jsem odmítla a začala s ním pracovat a myslím si, když se na Davídka podívám, že takhle ležák nevypadá,“ dodává.

„Když se narodil, myslela jsem si, že život s ním nebudeme zvládat. Mýlila jsem se a už to vím. Teď je Davídkovi přes sedm let a těšíme se z každého dne s ním,“ říká.

Rodině v těžkých chvílích pomohla organizace EDA. Právě jí a tématu rané péče se deník Blesk věnuje celé září. „Dostali jsme na ně kontakt u očního lékaře a jsem za to hrozně ráda. Pomohli nám v začátcích, jak s Davídkem pracovat. On jen ležel a nic nedělal, nepoužíval ručičky, na vše používal nohy. To se naučil v době, když měl po operacích, tak si nesměl sahat na obličej a měl takové ochrany,“ popisuje maminka Monika.

Díky organizaci EDA navíc rodina zjistila, že chlapec projevuje velký zájem o piano a že na něj dokonce umí hrát. „Byly mu tenkrát asi tři roky. Od té doby chodí na hodiny a musím říci, že mu to opravdu jde. Má takové ladné pohyby těmi prstíčky. Zvládne už úplně sám Skákal pes přes oves,“ říká maminka Monika s tím, že nyní Davídek dochází k učitelce jednou týdně.

Zapojte se i vy!

Můžete poslat dar převodem z účtu na dárcovské konto 0002160016/5800 Nebo dárcovskou SMS ve tvaru: DMS SRDCEPROVAS na číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Fotogalerie
5 fotografií