Absolvovala výtvarnou střední školu, kde se naučila principy kompozice, perspektivy, kresby, grafiky... Jenže po maturitě přemýšlela, jakou cestou se vydá. V tu dobu si však nevěřila a přišla si oproti svým spolužákům nedostatečně talentovaná. A tak zahodila štětce a barvy a vydala se cestou reklamy a marketingu, které ji živily celých deset let.

Jenže pak přišel zlom. Touha tvořit byla silnější nežli nízké sebevědomí. „Bylo to jako když vidíte po dlouhé době svého dávného kamaráda – nejdřív nevíte, co si máte povídat, ale nakonec se ledy prolomí a vy nechápete, jak je možné, že vám víc nechyběl. Staré vtípky, nostalgie, zároveň ale novinky ze života a nové myšlenky, které se vám po setkání objeví v hlavě. Připadá vám, že jste spolu pár minut a zatím utíkají hodiny. S malováním jsem to měla úplně stejně,“ vzpomíná na chvíli, kdy si po deseti letech koupila potřebné vybavení a dala se do tvoření.

Všechno zlé bylo pro něco dobré

„I když jsem se na část života od umění odchýlila, nakonec jsem si k němu opět našla cestu. Díky tomu, čím jsem si ale mezitím prošla, ho ale dnes mohu předávat dál. Díky praxi v marketingu vím, jak na své workshopy přivést lidi. Protože jsem už ledacos zažila, vím také, jak s nimi mluvit a vytvořit příjemnou atmosféru. Svému mladšímu já bych proto vzkázala snad jen aby dělalo vždy to, co cítí, že by dělat mělo. A nenechalo se ničím a nikým odradit,“ vysvětluje sympatická tmavovláska.

Právě ta chuť předávat lásku ke štětci a barvám ji přivedla k lekcím pro dospělé. Obavy, že to člověk neumí, jsou zbytečnými výmluvami. Na ty by měli dle Markéty všichni zapomenout. „Pokud nám něco dělá radost, můžeme to přeci dělat, i když v tom nejsme nejlepší na světě. Důležité je, co nám přináší samotný proces tvoření - radost, odpočinek, zbavení se stresu,“ tvrdí Markéta, že malovat může opravdu každý.

Buďte krativní

K čemu se nám jako dospělým hodí malování, když už nepůjde jen o zahnání stresu a odreagování? Kreativita se dle Markéry hodí téměř každému, ať už v profesním, nebo i osobním životě. „Vymyslet originální dárek pro své blízké, dobře poradit zákazníkovi, dobře zorganizovat schůzky v kalendáři, vymyslet večeři z obsahu prázdné ledničky... To vše jsou úkoly, k jejichž řešení je zapotřebí být trochu kreativní. A s kreativitou je to stejně jako s jakoukoliv jinou dovedností – tréninkem se můžete zlepšit. Malováním, krasopsaním nebo třeba fotografováním či psaním povídek se tak rozvíjíte v mnoha různých směrech, které vás možná na začátku ani nenapadnou, protože vidíte ,jen' počmárané papíry,“ říká s úsměvem výtvarnice.

Markéta své poslání vidí v předávání radosti a učení se něčemu novému. Její tvůrčí činnost tak můžete zatím vidět pouze při jejích workshopech. Na výstavu se totiž ještě neodhodlala. Co tedy dělá se svými prácemi? „Většinou končí ve velké černé krabici! Opravdu! Ale to neznamená, že ještě někdy nepřijde jejich čas. Občas poslouží jako dárek, motiv na přáníčko, dekorace, inspirace... třeba teď se inspiruji svými prvními akvarelovými pokusy při vytváření metodiky pro připravovaný kurz malování postaviček a charakterů.“

Fotogalerie
9 fotografií