Zatímco před devíti lety byla veřejnost rozrušena, že vznikl festival oslavující marihuanu, dnes už se nad jeho existencí podivuje jen málokdo. Důkazem toho je i návštěvnost, která se z 15 tisíc zdvojnásobila na 30 tisíc lidí. „Svět se konopí otvírá, je mnoho zemí, které mají ke konopí liberálnější postoje. K veřejnosti se tak dostává více informací a nebojí se neskrývat, že je konopí zajímá,“ vysvětluje rok od roku narůstající zájem Lukáš Běhal. 

Pomluvy ho nezlomily

První ročník ale nebyl žádnou procházkou růžovou zahradou. Objevili se i tací, kteří mu po festivalu začali házet klacky pod nohy. „V jednom velmi známém nejmenovaném českém periodiku mě chtěli zdiskreditovat a vydali o mně článek, ve kterém mě označili za člena nepálského pašeráckého gangu, který se pořádáním veletrhu snaží o ovládnutí české konopné scény. Na absurdní pomluvu jsem samozřejmě reagoval a případ dal k soudu, který jsem nakonec vyhrál,“ vypráví dnes už úsměvnou historku organizátor festivalu.

Už po prvním ročníku věděl, že tahle osvěta ho baví a funguje. „Od počátku jsem jednal i s policií, aby vše proběhlo v pořádku a podle zákonů. A veřejnost na první veletrh reagovala s nadšením. Brzo mi proto bylo jasné, že jdu správnou cestou a že Cannafest může být akcí, která dokáže do Čech přinést tolik potřebné informace o potenciálu konopí, zejména pak o využití byliny v léčebném kontextu,“ uvádí Lukáš Běhal. Každoročně totiž v rámci veletrhu vystupují lékaři, vědci a další specialisté na konopí z celého světa.

Zázračná bylina

Běhal se nejen skrze veletrh snaží podpořit legalizaci konopí v Česku. „Je to bylina, která lidstvo provází odjakživa a má pro nás ve všech ohledech nezměrný přínos – ať už jako léčivo, nebo jako nenahraditelný přírodní zdroj vlákna a semene. Jak je v posledních letech patrné zejména v USA nebo nově třeba v Kanadě, legalizace s sebou přináší také pozitivní ekonomický přínos v podobě příjmu z daní, vytváří nové pracovní příležitosti a v neposlední řadě vede ke snížení výdajů na zbytečnou represi uživatelů konopí,“ vysvětluje možná pozitiva šéf festivalu.

Zároveň upozorňuje na to, že by legalizací došlo k omezení černého trhu, což by vedlo k lepší kontrolovatelnosti kvality a zvýšení dostupnosti potřebného léku nemocným. Naopak by tento krok vedl ke snížení dostupnosti konopí mladistvým. „Legalizace by také zlepšila informovanost veřejnosti a přinesla finance, které jsou nezbytně nutné na další výzkum potenciálu konopí. To by mohlo být revolučním lékem na nemoci jako rakovina a další onemocnění. Včetně těch, se kterými si medicína zatím neví rady,“ říká organizátor akce.

Lukáš Běhal si kromě legalizace marihuany u nás v České republice klade i vyšší cíle. „Uvažuji, že své aktivity rozšířím do zámoří a uspořádám další ročník Cannafestu i tam," dodává pořadatel, který se snaží podporovat výzkum konopí a celosvětovou osvětu této byliny.

Fotogalerie
16 fotografií

Více o léčebném konopí čtěte ZDE