Měl to být příběh o tom, jak si bývalý člen ochranky Hradu a milovník literatury plní svůj životní sen v krámku, v němž na ploše asi 150 metrů čtverečních nabízí zákazníkům tisíce knih všech žánrů. Jelikož obchod s použitou literaturou není, jak říká, velký byznys, ale láska, chodí ještě do druhé práce na dvanáctihodinové služby a antikvariát dotuje.

„Těší mě, když je zákazník nadšený. Kniha je myšlenka a já jsem tím, kdo ji posílá dál,“ řekl Blesku před pár dny. To netušil, že v domku jeho maminky v Kopidlně na Jičínsku, v němž nyní nikdo nebydlí a kde měl uskladněny další tisky, systematicky řádí tři zloději (28, 23 a 17) ze sousedství.

Hrozí jim tři roky

Při první lednové návštěvě jeden z nich ukradl jen šroubovák a obhlédl terén. Pak se parta vrhla do největší knižní krádeže u nás. Až do března odnosila do sběrných surovin zhruba 11 tisíc knih. „Získali částku přesahující 11 tisíc korun,“ uvedl mluvčí jičínské policie Aleš Brendl. Hrozí jim až tři roky vězení.

Korunu za knihu

Jelikož zloději „vydělali“ jen na hodnotě papíru, dostali vlastně za každou knížku korunu. V domě se přitom nacházely i vzácné tisky. Vzhledem k tomu, že ale byly zlikvidovány, nemůže už znalec jejich přesnou cenu určit.

„Byly tam knihy v krásných vazbách, Zlaté Prahy, Světozory, soubory kronik, verneovky, mayovky v původních vazbách, celé sety našich klasiků v polokožených vazbách a další. Co je to za svět?“ smutní Jiří Novák.

Majitel antikvariátu nabízí zákazníkům celkem 100 tisíc knih. Do sběru ani knižní „ležáky“ nikdy nedává. „To by bylo barbarské. Každá kniha má svého čtenáře,“ říká. Posílá je na charitu, dlouhodobě ležícím, do Diakonie, Červenému kříži, Armádě spásy a podobným zařízením.

Fotogalerie
7 fotografií