Libor Podmol měl od dětství velkou podporu rodiny. Narodil se totiž do rodiny motorkářů. Jeho první motorku mu přinesl Ježíšek už v deseti letech. Bydleli jsme tenkrát v Praze a motorka stála většinu času na balkoně v šestém patře,“ vzpomínal. Tatínek z něj chtěl mít malého motorkáře, a tak se Libor začal o dva roky později, ve svých dvanácti, pořádně rozjíždět.

Věta, která ho dostala tam, kde je

V hlavě mu dodnes zní jedna věta. „Chceš opravdu jezdit na motorce? Jestli ano, musíme se do toho vrhnout na sto procent,“ řekl mu jednoho dne otec. Ten o pár let později tragicky zemřel.

Libor tak ve čtrnácti zůstal sám s motorkou, maminkou a dvouletým bráškou. „Myslím ale, že díky té větě jsem se dokázal vypracovat tam, kde jsem,“ prozradil. 

Strach o život

K freestylu na motorce se dostal v devatenácti. A strach, který pokaždé prožívají návštěvníci akcí, na kterých vystupuje, nechybí ani jemu. „Bál jsem se na začátku občas a občas se bojím i teď. Kdybych se nebál, asi bych tu už nebyl. Strach mě chrání, nutí mě věci dělat pořádně. Je to kámoš, ale nesmí vás pohltit,“ vysvětloval svůj postoj.

Daleko větší hazard se životem vidí Libor na silnici při běžném provozu. Mám sice harleye, ale do provozu se moc neženu. Mám strach, že mi to tam nějaký šikovný auto řidič pošle. Raději jezdím v přírodě,“ prozradil.

Z tréninku:

Video
Video se připravuje ...

Libor Podmol lítá jako pták. Libor Podmol

Bez motorky na pláži

Motorka už pro něj není jenom koníčkem, ale i nástrojem obživy a zaopatření celé rodiny. Jak by ale vypadal Liborův život, kdyby nebylo motorky? „Těžko už teď říct, sport a motorka mě poznamenaly. Dovedu si teď představit psát knížky, motivovat lidi přes moji aplikaci k nějakému osobnímu rozvoji a tím nás nějak uživit,“ zamyslel se.

„Klidně bych ale dělal i někde barmana na pláži a u toho po večerech psal knihy, meditoval, cvičil tělo, rozjímal o životě a vychovával děti... I tak mě život momentálně baví, až přijde čas na změnu, děj se vůle boží,“ prozradil na závěr.

Fotogalerie
99 fotografií

Libor Podmol

Liborovi je 33 let. V roce 2010 dosáhl svého vrcholu, kdy se stal freestylovým mistrem světa. Freestyle motorcross jej nyní živí. Neustále vymýšlí nové riskantní triky, které si na motorce netroufnou ani profíci. Show dělá společně se svým bratrem Filipem. Pokud byste měli chuť zažít jeho show s novými šílenostmi, vyrazte 4. listopadu do O2 areny na FMX Gladiator Games.