Antikvariát jediný svého druhu

Dnes bychovám rám rádi představili tři stánky Dyzajn marketu, kde byl největší ruch. První místo bylo v rohu náměstí. Jediný antikvariát, který tady objevíte, se jmenuje knihkupectví Fryč. „Jsme asi na pátém Dyzajn marketu... Jsme tady velmi spokojení. Vůbec se nezastavíme, jak vidíte,“ prozradil Tomáš z antikvariátu, který bohužel v Praze neobjevíte.

Je totiž až z Liberce. K vidění je tento akvariát mimo jiné na nejrůznějších letních festivalech. Největší úspěch má ovšem v metropoli. Dokonce si tady můžete kromě knih koupit i gramofonové desky. „Lidé se nás ptají, zdali by nám mohli přinést nějaké knihy. Tak už tady máme i adresu. Ale zatím nám žádné knížky na market nenosili,“ svěřil Tomáš.
Dyzajn market léto přilákal stovky Pražanů
Autor: Eva Fornálová

Mýdla jako ze snu

Dalším zajímavým místem ve vedlejším rohu náměstí je stánek s mýdly, u kterých se člověk zasní. Bára Mukulášová ses výrobě mýdel pod značkou nikko b věnuje už šest let. „Mám radost, že se poptávka rok od roku navyšuje a výroba se rozšiřuje,“ svěřila autorka, která původně mýdla tvořila pouze sama. Dnes už si díky velkému zájmu může dovolit zaplatit i brigádníky. 

„Jedná se stále o malovýrobu. Přece jen se jedná o ruční výrobu,“ rozvyprávěla se tvůrkyně, která stále vymýšlí nové receptury. Zejména ji těší, že teď řemeslo učí nové zaměstnance a vidí, jak je samotné ona výroba baví a těší. Každé mýdlo je totiž originál.
Dyzajn market léto přilákal stovky Pražanů
Autor: Eva Fornálová

Dřevěné šperky nad pivem

Třetím a posledním stánkem, který sklízel obdiv návštěvníků Dyzajn marketu, byl Donwood. Projekt dvou kamarádů, kteří nad pivem vymysleli společný projekt. Jeden původně vyráběl šperky a druhý pracoval se dřevem.

Najednou z toho vznikly převážně ručně vyrábené plugy a tunely do uší, se kterými mají sen uspět v zahraničí. „Na marketu si však řada starších návštěvníků tunely do uší popletou s prstýnky,“ prozradil Petr.  
Dyzajn market léto přilákal stovky Pražanů
Autor: Eva Fornálová
O víkendu ale tady objevíte další zajímavé úlovky. Domů si můžete odnést například jedinečně pokreslené hrnky, spodní prádlo, nášivky i kabelky z pásů z automobilu.

Podívejte se na fotografie z Dyzajn marketu:

Fotogalerie
37 fotografií