„Ke včelám jsem se dostal zajímavou cestou – jako kdyby mě něco osvítilo. Říkal jsem si, že mám rád med a nechutná mi ten ze supermarketů. Pak mě napadlo, že bych mohl začít včely chovat sám a poznat, jak tito tvorové žijí,“ popsal začátky Milan.

Pořízení včel ale není žádná legrace. Nejprve musíte sehnat takzvané nástavky, které připomínají krabice. Ty je dobré natřít přírodní barvou, která včely nedráždí a je zároveň odolná vůči dešti.

Potom stačí zajet k nějakému včelaři a koupit si od něj včelstva. Na začátek je nejlepší mít tři. Od včelaře dostane začátečník včelstvo na pěti plástvích, které pak dá do jednoho nástavce,“ vysvětlil Milan. Vlastní med kromě úsilí stojí ale i peníze, na začátek si připravte zhruba 10 tisíc.

Včely mají několik funkcí

Pokud chcete začít s včelařením, nejlepší čas je v dubnu, kdy koupíte vyzimované včelstvo. Důležité je i označování včelí královny, abyste ji našli a poznali. „Každý rok barvím královnu jinou barvou. Dělá se to proto, aby člověk věděl, jak je stará – třeba modrá byla pro rok 2016, teď bude bílá,“ uvedl včelař.

Včely v úlu se dělí na dělnice, královnu a trubce. Každá z nich má ale ještě několik funkcí, které musí plnit. Pruhovaný hmyz žije také různě dlouho. Královna zhruba tři až pět let a její funkce je pouze kladení vajíček, ven nevylétává. Dělnice se potom dělí na krátkověké, které žijí zhruba 6-7 týdnů, a dlouhověké. Ty se rodí na zimu a jejich život trvá šest až sedm měsíců.

Milan (61) chová včely už druhým rokem. S včelařením je ale spoustu práce
Autor: Michaela Lišková

„Dělnice mají několik funkcí. Ve včelstvu jsou kojičky a krmičky, které se starají o larvy a královnu. Další jsou létavky, které venku dennodenně potkáváme. Ty sbírají pyl a nektar, ze kterých si díky speciálním žlázám vytvoří sladinu a z té pak vzniká med. Sladinu včely v noci přenášejí na horní vrstvu v nástavcích a zavíčkovávají ji, aby měly zásobu na zimu,“ sdělil Blesk.cz Milan.

Dělnice také plní funkce uklízeček, jež vyhazují ven nečistoty či mrtvé včely, a hlídaček. Ty dohlížejí na to, aby do jejich úlu nevlétla jiná, cizí včela. Trubci, které člověk pozná podle toho, že jsou větší, slouží pouze k oplodnění královny a zahřívání plodu. Když už jsou nepotřební, včely je z úlu vyhodí ven a oni zahynou.

Roj přistál na stromě

Se včelami také přichází hned několik starostí – trpí na řadu nemocí, při kterých může zahynout celé včelstvo, roj vám ale může i vyletět z úlu ven. „To se mi stalo loni dvakrát, kdy mi opravdu doslova uletěly včely. Celý roj přistál tady nedaleko na stromě. Kolemjdoucí se nestačili divit, když před nimi přeletěl obrovský černý mrak hmyzu. Lidé se ale nemusí bát, roj člověku ublížit nechce,“ upozornil včelař.

Při včelaření musíte mít také oblek ze speciální látky a rukavice, aby vás včely nepopíchaly. Když včelař otevírá úl, začíná na něj foukat dmýchadlem kouř z troutů. Tím jsou včely méně agresivní a na člověka nejdou. „Za minulou sezónu, která trvá tak od března do září, jsem dostal asi 30 žihadel. Jednou jsem měl úplně celou oteklou nohu,“ popsal Milan.

Včely je podle něj lepší pěstovat mimo Prahu kvůli smogu a prachu. „Med je zdravější, když včely sbírají pyl z květin, které na sobě nemají žádné škodliviny,“ dodal včelař. Pokud si pořídíte včely, první rok moc medu nečekejte, vše záleží na daných včelách, jelikož každé včelstvo je jinak produktivní.

Na druhou stranu někdo říká, že med z pražských úlů je paradoxně jedním z nejlepších v celé republice. Díky nepřítomnosti chemických postřiků z venkovských oblastí totiž zdejší včely med vyrábějí jen z těch nejlepších ingrediencí.

Za první rok jsem měl asi 15-20 kilo medu. Co ale doporučuji, je kupovat med vždy přímo od včelaře, rozhodně ne v supermarketu. Kvalitní med mají, i když o trošku dražší, jedině včelaři. Poznáte ho tak, že vám přes zimu zcukernatí. Pokud zůstává tekutý, tak je něco špatně,“ uzavřel včelař.

Podívejte se, jak včelaření vypadá:

Fotogalerie
24 fotografií