Dost často se stává, že rodičky porodí při cestě v sanitce nebo v autě,“ svěřila se s vlastními zkušenostmi doktorka. „Někdy sotva dojedou na sál,“ dodala. Zvláště pak závěr porodu, kdy se miminko snaží prorazit porodní cesty bývá u žen, které jsou druhorodičkami, dle lékařky Petry Hanulíkové o poznání rychlejší než při prvním těhotenství.

Ačkoli se dle popisu maminky zdálo, že porod byl rychlý, dle lékařky to tak úplně nebylo. Narážela tak na několikahodinový proces. „První kontrakce začaly už dopoledne, kdy jsem paní přijímala. Měla je ale nepravidelné, tak jsem ji poslala ještě domů,“ popsala událost.

Po čtvrté hodině odpoledne, kdy Lucie dorazila s manželem do vestibulu nemocnice, zdravotní personál včetně doktorky přivolal už hlasitý křik o pomoc. To už tehdy manžel Lucii sundával kozačky a legíny, protože se miminko dralo při posledních kontrakcích ven.

Lékařka nezasáhla

S maminkou se tak doktorka viděla opět za několik hodin, už to nebylo v ordinaci, ale na schodech. Ovšem její pomoc nebyla zapotřebí. „Porod probíhal dobře. Fyziologicky bylo vše tak, jak má. Nebylo potřeba nijak zasahovat,“ řekla Hanulíková.

U každého porodu je potřeba lékaře, kdyby došlo ke komplikacím, ale tady žádné nebyly,“ dodala doktorka. Druhá a poslední kontrakce a Kryštůfek byl v 16 hodin a 10 minut na světě, sedm minut po příjezdu před nemocnici.

Na porodní sál se maminka nakonec dostala. „Poté byla převezena na sál, kde porodila placentu a došlo k ošetření,“ prozradila lékařka, která v Podolí pracuje od léta. „Nic takové jsem tady za toho půl roku nezažila,“ svěřila na závěr svého vyprávění.

Podívejte se na fotografie Lucie:
Fotogalerie
6 fotografií