Policii v pondělí odpoledne na tísňové lince 158 kontaktovala pracovnice Základní školy Bratří Venclíků, vyjelo tam mimo jiné několik hlídek policistů z pohotovostní motorizované jednotky. „Na místo dorazili i kriminalisté, kteří následně zjistili, že jeden z žáků měl svým spolužákům o přestávce na toaletě ukazovat střelnou zbraň schovanou v ledvince,“ uvedl mluvčí.

Spolužák, který čelil výhrůžkám zbitím, i přesto ze strachu o sebe a spolužáky věc oznámil jedné z učitelek. Přivolaní policisté pak zjistili, že jde o airsoftovou pistoli Glock 18c. „Případ je prověřován pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o mladistvé, nelze poskytovat podrobnější informace,“ doplnil Rybanský.

Policisté podle mluvčího taková oznámení nemohou brát na lehkou váhu, i když se následně ukáže, že zbraň nebyla skutečná. Téma střelných zbraní ve školách se dostalo v Česku do centra pozornosti po prosincovém útoku střelce v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Student školy při útoku zastřelil 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 lidí zranil.