Kvůli situaci na tocích, které v posledních dnech rozvodnilo tání sněhu, dnes odpoledne znovu zasedl Povodňový orgán hlavního města Prahy. „Nyní to vypadá, že se situace uklidňuje, proto přistupujeme k prvnímu drobnému rozvolnění a od zítřejšího (středečního) rána umožníme nástup a výstup do lodí na Dvořákově nábřeží,“ oznámil primátor Bohuslav Svoboda (ODS). S ohledem na plánované upouštění vodních nádrží na Vltavě, kdy bude podle města průtok Vltavy opět zvýšený, ale všechna ostatní opatření zůstávají v platnosti.

Ačkoli tedy budou moci klienti lodních plaveb na Dvořákově nábřeží nastoupit do lodí, či vystoupit, tato náplavka i všechny ostatní v Praze 1, 2 a 5 nadále zůstanou uzavřené pro pěší i vozidla. Cestující z lodí se proto ani na Dvořákově nábřeží nebudou moci déle zdržovat. „Na některých místech na náplavce, zejména na Rašínově nábřeží, se totiž voda vylévá z břehů a tvoří se zde laguny,“ doplnil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Kromě uzavření náplavek vedení města preventivně v pondělí kvůli vysokým hladinám toků zastavilo provoz přívozů a nechalo uzavřít protipovodňová vrata na Čertovce. Podle meteorologů většina hladin rozvodněných toků už dnes kulminuje, či mírně klesá. Dnes dopoledne byl podle údajů na webu ČHMÚ povodňový stupeň v Praze pouze na jednom místě - na Botiči v Petrovicích, a to jen na nejnižším, prvním stupni. Vpodvečer ústav neevidoval povodňový ústav na žádném místě ve městě.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá průplach retenční nádrže, která je součástí protipovodňové ochrany Karlína, 7. 11. 2023 Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
11 fotografií