Včelojeda lesního vypustila pražská záchranná stanice minulé úterý na Dívčích hradech v Praze 5. Do záchranné stanice se teprve letos narozený dravec dostal kvůli srážce s autem. Po nehodě byl pohmožděný, otřesený a celkově ve špatném stavu. 

Trvalo tři týdny, než byl samec v natolik dobré kondici, aby se mohl vydat na dalekou cestu do Afriky. „Léčba a rekonvalescence trvala 16 dní, spočívala v podání léků proti otoku, dále bral několik dní antibiotika a několik dní měl klidový režim ve vytápěné místnosti,“ popsala léčbu záchranářka Zuzana Pokorná. Po zotavení bylo třeba dravce přesunout do venkovní voliéry, aby se rozlétal. 

Cesta do Afriky

Včelojeda lesního čeká nyní náročná cesta. Mládě patří mezi tažné ptáky, kteří na zimu odlétají do teplých krajů. Po vypuštění měl mít samec namířeno přímo do Afriky, místo toho se jeho cesta stočila zpět směrem k areálu stanice. Sameček se ale brzy rozkoukal a nabral správný směr. Nyní je za hranicemi České republiky. Pohyb včelojeda sledují ornitologové pomocí speciální vysílačky, která mu byla připevněna. 

Spolu s včelojedem bylo vypuštěno dalších devět opuštěných poštolčích mláďat. Včelojedi patří mezi zvláště chráněné druhy, jsou zařazeni do kategorie silně ohrožený druh (SO). Jejich zvláštností je potravní specializace na vosy a další hmyz.

„Ročně se do stanice dostává cca 150 dravců, nejčastěji jsou to poštolky obecné, káňata lesní, občas také krahujec nebo vzácně sokol či včelojed. Celkový počet pacientů za rok je přes 5 000, dvě třetiny ptáci, třetina savci,“ popsala mluvčí Lesů hlavního města Prahy Petra Fišerová.

Fotogalerie
10 fotografií