Policisté vyjížděli na Masarykovo nábřeží ve čtvrtek krátce po půl jedenácté večer poté, co dostali oznámení, že na chodník padá kamení. Na místě zjistili, že se jedná o část výzdoby, která se zřítila z budovy Goethe Insittutu. „Na místo dorazili také hasiči a zástupce magistrátu. Bylo zjištěno, že další socha je rozpraskaná a hrozí zřícení na komunikaci,“ popsal Blesku policejní mluvčí Jan Daněk. 

 „Ve čtvrtek 21. července se z atiky budovy zřítily menší části secesní výzdoby a dopadly do prostoru pro pěší, částečně i na tramvajovou trať,“ komentovala ředitelka Goethe-Institutu Sonja Griegoschewski. „Poškozena byla štuková plastická výzdoba atiky, která představuje bohatě zdobené nádoby s květy a ovocem v nadživotní velikosti,“ doplnil mluvčí institutu Tomáš Moravec. „Naštěstí se nikomu nic nestalo. Nároží v bezprostředním okolí budovy je uzavřeno, sám Goethe-Institut je nadále otevřený, bezpečný a veřejně přístupný,“ dodává Griegoschewski.

Budova patří Diplomatickému servisu při Ministerstvu zahraničních věcí. Majitel byl o havárii vyrozuměn a obratem začal řešit další kroky.

Zaměstnanci Goethe-Institutu byli na místě přítomni bezprostředně po nehodě a poskytli součinnost zasahujícímu týmu. „Příčinou mohla být únava materiálu spojená se velkými horky, při nichž se rozpínají kovové prvky držící štukovou výzdoby atiky,“ uvedl technik Martin Zavoral z Goethe-Institutu. „To je samozřejmě z naší strany jen teorie, kterou musí potvrdit další šetření,“ dodává Zavoral.

Dům, který byl v roce 1905 postaven v secesním stylu dle plánů architekta Jiřího Stibrala, sloužil jako sídlo První české zajišťovací banky. Je na něm umístěna řada plastik i soch. „Plastiky na hlavní fasádě (např. tvář Merkura, patrona obchodníků) vznikly podle návrhu Ladislava Šalouna. Stejně tak sochy na střeše, zobrazující starou žhářku (symbol nebezpečí), anděla strážného a nad nimi trůnícího jestřába, coby dohližitele a ochranitele nad domem i nad bankovními vklady,“ píše Goethe Institut na svém webu.

Fotogalerie
8 fotografií