„Jednotky ze stanic 1, 5, 3 a 2 zasahovaly po třetí hodině ranní v sobotu 25. června 2022 u požáru vybavení bytu ve čtvrtém patře činžovního domu v ulici Lucemburská v pražských Vinohradech,“ uvedl tiskový mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

„Plameny byly rychle lokalizovány, následovalo dohašování skrytých ohnisek. Během požáru bylo evakuováno devět osob, dvě osoby hasiči předali do péče ZZS. Dům byl odvětrán přetlakovou ventilací,“ dodal Kavka.

Záchrana životů

První na místě požáru byli pražští policisté. „Když přijely hlídky na místo, tak zjistily, že hoří v bytě v prvním patře a jsou v něm dva lidé, kteří se nemohou dostat ven,“ sdělil mluvčí Policie ČR Jan Daněk. Strážcům zákona tak nezbylo nic jiného, než vyrazit dveře a vlastnoručně zachránit ty, které ohnivý živel uvěznil.

„Po nějaké době se osoby z bytu povedlo dostat ven do bezpečí,“ uvádí Daněk. „Další lidé byli spolu se psem uvězněni o patro výš, protože se nemohli dostat kvůli hustému kouři ven. Policisté se proto museli plazit po zemi po čtyřech, aby se k nim dostali a zajistili jim únikovou cestu.“ Ohněm vznikla škoda na majetku za 1,5 milionu korun. Požár měl vzniknout od sušičky na prádlo.

Fotogalerie
4 fotografie