Oprava orloje proběhla v roce 2018 a byla součástí rekonstrukce Staroměstské radnice, která Prahu vyšla na 61 milionů korun. Celé čtyři roky zůstaly změny na kalendářní desce v dolní části orloje bez povšimnutí. Z ulice je holým okem nepostřehnete, ovšem znalec orloje a člen klubu za starou Prahu Milan Patka je odhalil. Proměnou podle jeho zjištění prošla při tvorbě nové kopie díla malíře Josefa Mánesa (1820-1871) celá řada postav. Některým restaurátoři změnili tváře, účes, barvu vlasů, pokožky, a dokonce i pohlaví!

Stížnost na ministerstvo

Dívka symbolizující znamení Váhy například přišla o rudý pás na šatech, v obličeji zestárla, zešedly jí vlasy a dostala náušnici. „Mánesův umělecký záměr kopie mění i významově, například když šátkem kvůli mrazu zahalenou tvář sběračky klestí z medailonu měsíce února nahradila nezahalená, usmívající se žena s náušnicí,“ uvedl ve věstníku mimo jiné Patka. Proti změnám při pořizování poslal stížnost. Tou se nyní bude zabývat inspekce ministerstva kultury. Blesk chtěl požádat o vyjádření také restaurátora Stanislava Jirčíka. V úterý ale celý den nebral telefon.

Mluvčí magistrátu: Vše jsme konzultovali

„Práce byly provedeny podle projektové dokumentace a v souladu se závaznými stanovisky Národního památkového ústavu i odboru památkové péče pražského magistrátu. Vše bylo konzultováno s odborníky,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hřebejk poznal kamarády

Režisér Jan Hřebejk s novou podobou Mánesova kalendária nemá problém. „Stanislav Jirčík namaloval na kalendárium orloje obličeje svých přátel, např. spisovatelky Kateřiny Tučkové,“ napsal na twitteru. „Obdivovatelé orloje nemají šanci poznat rozdíl,“ doplnil.

Fotogalerie
39 fotografií