„Opustil nás člověk, který se nesmazatelně zapsal do života nás všech, do života celého Institutu klinické a experimentální medicíny. Pan docent byl vynikající lékař, manažer, ředitel, především ale člověk, který díky své profesionalitě, erudici a znalostem dokázal nejenom pomoci stovkám nemocných pacientů, ale posouval celým IKEM stále na další, lepší úroveň,“ uvedl nynější ředitel IKEM Michal Stiborek. „Upřímnou soustrast celé rodině a všem blízkým,“ dodal s tím, že poslední rozloučení proběhne na přání pozůstalých úzkém rodinném kruhu. IKEM ve vstupní hale zřídil pietní místo s kondolenční knihou, kam mohou lidé napsat své vzpomínky i vyjádřit upřímnou soustrast. 

Jan Malý, jenž šéfoval institutu v letech 2007 až 2011, zemřel 31. srpna 2021, příčinu jeho úmrtí IKEM neuvedl. Vzpomínku mu věnoval i jeho kolega, ředitel institutu v letech 1991 až 2004 Karel Filip. „Ačkoliv smrt je přirozenou součástí bytí každého živého organismu, nemůžu se ubránit smutku a dojetí ze ztráty kolegy, učitele a přítele, který mne doprovázel značnou část mého profesního života. Nejprve jako přednosta I. Interní výzkumné základy IKEM, posléze jako můj zástupce ve funkci ředitele IKEM, jako ředitel IKEM, a nakonec jako vedoucí pracoviště odborných ambulancí IKEM.

Doc. Malý byl všestranně vzdělaný internista-nefrolog a jeho celoživotním fokusem byl metabolismus kyseliny močové. O jeho medicínské a vědecké odbornosti ostatně svědčí tisíce úspěšně léčených pacientů a řada skvělých publikací. Byl výtečným organizátorem a osvědčil se i jako manažer ve vedoucích funkcích,“ napsal s tím, že na docenta Malého bude však nejvíc vzpomínat jako na laskavého, spolehlivého a přátelského člověka.

„Dostal to zřejmě do vínku od svých rodičů, významných antropologů. Honza miloval svou ženu Majdu, která se o něj s láskou pečlivě starala v jeho poslední etapě, miloval své dva syny, Jirku a Tomáška, byli mu rovněž velkou oporou. A Honza miloval kromě své rodiny a své medicíny život, miloval umění ve všech formách, mezi umělci měl hodně pacientů i přátel,“ dodal Filip. „Velmi rád cestoval a poznával nové kraje a nové lidi. Teď se ale vydal na cestu, ze které se už bohužel nevrátí. Věřím ale, že tím pan docent Malý neodchází, alespoň ne z našich myslí a vzpomínek!“ uvedl jeho přítel a kolega.

Video
Video se připravuje ...

V IKEM před rokem proběhla česko-izraelská párová výměna ledvin. IKEM

Fotogalerie
64 fotografií