Hasiči se sjeli v neděli odpoledne na Litochlebském náměstí u pomníku Tomáše Hrabého. Otec tehdy dvouletého chlapce zahynul před 20 lety při výjezdu.

„Uctili jsme památku našeho kolegy, který zahynul před 20 lety na následky nehody hasičského vozu při jízdě k zásahu. Tomáš Hrabý zemřel 27. 8. 2002 na mnohačetná zranění. Kolegové ne něj každoročně koncem srpna vzpomínají, uvedli hasiči na Twitteru.

 

Planý poplach

V osudný den Tomáš Hrabý se svým týmem vyjížděl k úniku plynu v Doubravické ulici v Praze 11. Řidič ale při objíždění auta na Litochlebském náměstí najel na obrubník a vůz se převrátil. Podle serveru požáry.cz se auto převrátilo přes střechu na pravý bok. Velitel Tomáš, který seděl na kraji, vypadl z okénka a několikatunové auto na něj spadlo. Nehoda skončila velikou tragédií, při níž velitel družstva Tomáš Hrabý na místě zemřel. Poplach se nakonec ukázal jako planý. 

Osmadvacetiletý hasič zemřel na mnohačetná zranění. „Jeho zranění byla polytraumatická a nebyla slučitelná se životem,“ uvedl tehdejší mluvčí pražské záchranky Jan Škoula. 

Tomáš Hrabý měl pohřeb 1. září 2002 ve strašnickém krematoriu. Smutečního obřadu se účastnil tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross i hasičská delegace z Bratislavy a velitel dánských hasičů, kteří pomáhali Praze. Zesnulý hasič byl manžel a otec dvouletého syna. Poručík Tomáš Hrabý byl po smrti povýšen.

Hasiči po Tomášově smrti uspořádali finanční sbírku, aby pomohli rodině zesnulého kolegy. Na Litochlebském náměstí, kde má zesnulý hasič pomníček, se scházejí každý rok, kde zapalují svíčky a pokládají květiny. Společně pak svému kolegovi věnují tichou vzpomínku.

Fotogalerie
21 fotografií