Válku argumentů vyvolala radní Milena Johnová (53, Praha sobě) a zastupitelka Eva Horáková (41, Piráti) návrhem, který podle zdroje Blesku na jejich pokyn předložil ředitel magistrátu. Vzápětí radou schválený předpis měl každých šest let odvolat šéfy městských firem a organizací, na jejichž místa by se vypsalo nové výběrové řízení. Do něj by se stávající museli znovu přihlásit. Jak Blesk již informoval, rozhodnutí bylo poté upraveno a „černý Petr“ zůstal na sociální sféře.

Dojde tak k výměně 28 ředitelů domovů seniorů či zdravotně postižených! Změna předpisu má pak dle opozice jasný důvod. „Původní znění by ohrozilo i současné vedení řady divadel, záchranky, ale i chráněnců koalice, jakými jsou šéf dopravního podniku nebo Pražské plynárenské,“ komentoval situaci zastupitel Tomáš Portlík (43, ODS). Na další rozpory a „malou domů“ koaličních úředníků upozorňují i opoziční zastupitelé. Johnová se však k detailům rozhodnutí nevyjadřuje.

Sociální zařízení, v nichž hledají azyl stárnoucí Pražané či zdravotně postižení, potřebují dle opozice jistoty a stabilitu. Nikoli personální smršť, jakou spustil magistrát.
Autor: Blesk – M. Rušinová, Praha.eu, freepik

Neodpovídají, ale "zavádějí pořádek"

Blesk zaslal radní Johnové a zastupitelce Horákové k jejich projektu tyto dotazy: Vnímá magistrát jako nutnost řešit výměnu vedení tolika zařízení? – Proč jsou v komisi výběrového řízení zejména lidé blízcí radní bez jakékoli odbornosti? – Domníváte se, že bude pro "šestiletého" ředitele období ve funkci motivační pro provádění výraznějších a trvalejších změn? – Proč je takto pořádáno výběrové řízení, když koalice bez něj vybírala šéfy zásadních městských firem? – Je koncepčním a zodpovědným přístupem prosazení návrhu, který se vzápětí jako nefunkční a kontroverzní mění? – Je po změně tedy fér zasahovat výrazně pouze do jedné sféry městských společností a organizací, když ředitelé všech by si měli být v podmínkách rovni? – Proč předložení návrhu nepředcházel pečlivější průzkum a zpracování reálných možností dopadu na organizace?

Místo odpovědí Eva Horáková uvedla, že podle ní se sociální obor za poslední roky rozvíjí raketovým tempem, a i díky covidové pandemii se ukázalo, jak stěžejní oblast to je. „V minulosti byl považován za okrajovou gesci, kterou může zastávat kdejaký politik,“ uvedla. „Nežijeme ve vzduchoprázdnu, je třeba také myslet na konkurenční prostředí a naše organizace musí uspět i na tomto poli.“ Johnová přes mluvčí jen vzkázala: „Žádný dobrý ředitel o místo nepřijde. ODS a ANO jen vadí, že do státní správy zavadíme pořádek a jasná pravidla, aby si nikdo nemohl kdy chce a jak chce do vedení městských organizací dosazovat své politické kamarády.“ Na její slova reagoval zastupitel Patrik Nacher (46, ANO). „To jsem netušil, jak bude radní sebekritická. Očekávám tedy, že navrhne odvolání svých kolegů, kteří bez výběrového řízení jmenovali ředitele hned několika zásadních městských firem, a tím tato pravidla porušili,“ řekl Blesku.

 

 

„Otázka, proč se výměna ředitelů týká jen domovů se sociální péčí, a ne všech městských firem, je samozřejmě na místě. Jeden by si myslel, že to je proto, že do vedení ostatních městských firem současná magistrátní koalice už své kamarádíčky dostala. Ale třeba jim jde opravdu o tu transparentnost. Jako v případě ředitele Dopravního podniku, který byl, velmi transparentně, vybrán do funkce bez výběrového řízení,“ uvedla také zastupitelka Alexandra Udženija (45, ODS).

Udženija: Místo pomoci padáky

„Kalit vodu, v tom si pražská ODS a hnutí ANO skvěle rozumí,“ dodala Johnová namísto vysvětlení nejasností kolem své vize. „Útoky radní Johnové a Pirátky Horákové na ředitele domovů i opozici jsou naprosto bezprecedentní a bohužel trvají od jejich nástupu do funkce. Paní radní je sice pověstná tím, že kam šlápne, tam sto let tráva neroste, ale preciznost s jakou této své pověsti dostává, mě nikdy nepřestane udivovat,“ reagovala Udženija. „Místo toho, aby byla oporou svým ředitelům domovů po náročném covidovém období, tak jim rozdává padáky. To je fakt příšerné,“ zhodnotila.

Také Nacher pak připomněl, že řada ředitelů, jimž hrozí vyhazov, pracuje pro klienty zařízení i řadu dekád. „Přežili několik vlád, ale Piráty a Prahu Sobě nikoliv. Nebo je to všechno zase trochu jinak a radní potřebuje na ředitelská místa někoho upíchnout? Jen připomenu podobně podivné personální změny ve správní radě Prague Film Fund, jimiž se radní Haně Třeštíkové (39, Praha sobě) podařilo vyvolat mezinárodní ostudu, za níž se pak omlouvala.“

Ředitelé: Mlčí z opatrnosti

Blesk se obrátil i na několik ředitelů městských organizací, kteří byli původním návrhem ohroženi. Většinou ale poslali vyhýbavé odpovědi. „V podstatě k této situaci nemáme co říci. S návrhem předpisu jsme byli seznámeni a Botanická zahrada hl. m. Prahy pracuje v souladu s nařízeními zřizovatele,“ uvedla za organizaci mluvčí Michaela Bičíková. „K tématu se nechceme vyjadřovat,“ sdělila pak třeba za Divadlo Na zábradlí Lucie Flemrová.

„Jejich mlčení je pochopitelné, jsou opatrní,“ řekl Portlík. „Celý ten vzkaz je totiž o tom, že nikdo si, bez ohledu na svoje zásluhy a kvalitu odvedené práce, nemůže být pod vládou této koalice jistý. Kromě těch, koho sami vyberou,“ dodal.

Fotogalerie
11 fotografií