Češi o úklidové práce nemají podle Stárka příliš zájem. Přijímali se na ně proto agenturní zaměstnanci, například z Ukrajiny nebo dalších zemí mimo Evropskou unii. Tito lidé ale mají nyní podle Stárka problém získat víza. „Máme například informaci, že Hilton nemá vůbec lidi na úklid,“ řekl Stárek.

Hrubá měsíční mzda na pozici uklízečka se podle portálu Platy.cz v České republice pohybuje v závislosti na regionu a zaměstnavateli od 15.000 do 24.000 korun. Průměrná mzda podle Českého statistického úřadu letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 3,2 procenta na 35.285 korun.

Chybí kuchaři, recepční i uklízečky

Problém je podle Stárka v hotelech a restauracích i s obsazením pozic, jako je kuchař, číšník nebo recepční. V důsledku pandemie a nuceného opakovaného uzavření provozů se z cestovního ruchu stal podle něj rizikový obor. Problém mají podle něj podnikatelé v turismu v Praze a dalších městech, kde se potýkají v důsledku stále omezeného cestování s výpadkem zahraničních hostů. Potíže mají samozřejmě i zaměstnavatelé v lokalitách, které jsou v létě oblíbenými místy pro trávení dovolené. „Máme zprávy, že je to problém v celé Evropě,“ dodal Stárek.

AHR tento týden uvedla, že pokud vláda pro podnikatele v cestovním ruchu, alespoň v nejvíce zasažených regionech, rychle nespustí program kurzarbeit na udržení stávajících zaměstnanců, hrozí oboru v následujících měsících další kolaps.

Pomůžou zahraniční pracovníci?

Před vypuknutím pandemie koronaviru pracoval v turismu podle České unie cestovního ruchu každý 22. Čech. Odvětví tak zaměstnávalo kolem 250 000 lidí. Kvůli špatné perspektivě mnoho lidí obor opustilo. „Tento segment vyžaduje pracovníky 24 hodin denně sedm dnů v týdnu a představuje službu lidem. Služby v cestovním ruchu nedisponují pevnou pracovní dobou, výhodami úřednického postu a stabilního platu. Na trhu práce chybí řada odborností a většina absolventů škol spojených s cestovním ruchem, hotelnictvím a gastronomií nekončí dlouhodobě v oboru,“ uvedla dříve unie. Je podle ní třeba 'resuscitovat' vzdělávání v turismu a otevřít trh práce ze zahraničí.

Fotogalerie
3 fotografie