Varování před lidmi, kteří vstupují, do domů se začalo šířit hlavně po sociálních sítích od minulého víkendu. „Dejte si pozor, teď jsem vyhodila z baráku dva kluky-cca do 30 let,“ varovala jedna z místních obyvatelek. Mladíci měli u sebe desky a prý dělali anketu týkající se servisu oken. Ženu už předtím na to, že se tu nějací lidé pohybují, upozornila sousedka, která už taky nějaké muže z domu vyhodila.

Mladíci se neprokázali žádným průkazem, pro jakou firmu pracují. Byli prý také vulgární a drzí. „Když jsem jim řekla, že je nahlásím, okamžitě utekli z baráku,“ doplnila k tomu. Domy obcházejí nejspíš už delší dobu, dokonce i třeba v neděli večer. Senioři z domu se teď bojí pomalu otevřít dveře.

Jedna ze seniorek tu měla zkušenost, při které se k ní někdo zkoušel dostat i přímo do bytu. Muži ji oslovili na ulici s tím, že dělají revizi oken a ta se nechala přemluvit. Požadovali od ní adresu, telefon i datum narození.  

Dožadoval se vstupu

Po týdnu se jí podle její vnučky opravdu ozvala neznámá žena s ukrajinským přízvukem, i když si vůbec nic neobjednala a oznamovala jí, že k ní domu přijde někdo zkontrolovat okna. Pak u ní odpoledne dokonce zvonil muž, který se dožadoval vstupu do domu. „Babička sluchátko položila a byla velmi vyděšená. Zamkla se a volala mi plná slz. Myslím, že byli nebezpeční,“ popsala situaci pro Blesk.cz její vnučka. Podezřelé jí přijde také to, že jí všechno nabízeli zdarma.

Dejte si pozor

Místní teď pro domech vyvěšují oznámení, aby si všichni dali pozor. Objevili se totiž obavy, že vlastně nejde o žádný servis oken, ale o tipaře co si vyhlíží byty, které pak plánují vykrást.

Policie doporučuje neotvírat dveře do bytu, či domu cizím osobám pod jakoukoli záminkou, ať už se jedná třeba o přeplatek za elektřinu nebo zámínky typu, že je po posílá nějaký příbuzný, že je nový soused atd. a v případě podezření na protiprávní jednání hned volat lintku 158. 

Je to jen brigáda?

Na Facebooku se proti těmto stížnostem občanů ohradil i jeden mladík, který i potvrdil, že domy opravdu obchází. Ohrazoval se proti tomu, že by dělal někomu tipaře a jedná se jen o brigádu, kterou si studenti vydělají pár korun. „Za prve do bytu nemáme ani povoleno chodit, takže komentáře typu , že se snažíme dostat do bytu jsou výmysly,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz, zda opravdu po bytech chodí. Tvrdí, že se prokazuje, pro kterou firmu pracuje, ale neuvedl její jméno.

Lidem přijdou podobné věci problematické nejen proto, že stále platí nouzový stav a přísná protiepidemická opatření. V Praze je podomní prodej běžně zakázaný a minulý týden ho po celém Česku zakázala vláda i rámci protiepidemických opatření. Brigádník na to ale má jednoduchou odpověď. „Anketa ale není podomní,“ tvrdí.

Policie řešila podobné případy

Policisté zatím na Petřinách zatím žádné problémy nezaznamenali. Podobný případ ale řešili loni. „Evidujeme pouze případ nahlášený 1. února, kdy se skupina osob, chtěla dostat do bytového domu v Řepích. Přivolaní policisté na místě zjistili, že se jedná o pracovníky firmy podnikající s plastovými okny, kteří chtěli kontakt na správce domu,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Tehdy se nejednalo o žádné protiprávní jednání. Porušení zákazu podomního prodeje je porušení tržního řádu a řeší se ve správním řízení.

Ani Městská policie zatím na Petřinách v poslední době nezaznamenala oznámení týkající se podomního prodeje. „S uvedenými oznámeními se ale čas od času setkáváme. V lednu jsme například přijali 2 oznámení na tísňovou linku se stejným obsahem, kdy neznámá žena obcházela obyvatele třetí městské části a nabízela jim výhodnější elektřinu (chtěla vidět smlouvy). Z Prahy 13 pak za poslední měsíc evidujeme 2 oznámení na podomní prodej, službu ve formě seřízení oken,“ uvedla mluvčí pražské Městské policie Irena Seifertová.