Většina vnitrobloků, a to nejen těch pražských, funguje jako místo pro popelnice, případně jako vybetonované parkoviště. Další jsou zase zarostlou džunglí, kde se maximálně prohánějí kočky z okolí. Tento stav trvá desítky let a obyvatele okolních domů mnohdy ani nenapadne, že by to mohlo být jinak. Vnitrobloky ale podle spolku Bieno ukrývají velký potenciál. Mohou sloužit jako místo setkávání sousedů, dětem ke hraní, lze v nich vytvořit i malé zelené ostrůvky, které budou chladit okolí a zadržovat tolik potřebnou vodu.

Několik návodů ve formě videí natočil spolek v dřívější době. „Vzniklo pět krátkých dokumentů, jejichž tématem jsou klimatické změny a jejich řešení v prostředí vnitrobloků. Účinkují v nich obyvatelé, kteří svoje vnitrobloky už proměnili a autenticky představují, jak se dobrat změn a jaké jsou výhody živých vnitrobloků. Sdílejí svoje zkušenosti a nabízejí inspiraci všem ostatním,“ vysvětluje projektová manažerka Biena Barbora Týcová. Jak si s tím poradili sousedé napříč Prahou?

Korunní - grilování i koupání

Obzvlášť v centru Prahy se hodí mít takový zelený vnitroblok pod okny. Své o tom ví i v rušné vinohradské Korunní ulici, kde se do revitalizace vnitrobloku před pár roky pustil Filip Pol. Filip je povoláním zahradník a zanedbaný vnitroblok mu trhal srdce, proto se rozhodl pro změnu. „Když jsem začal, byla tu jen nekontrolovatelná džungle a skládka. První dva roky jsem jen vykopával pařezy a tahal větve. Když si toho všiml majitel, ocenil můj zápal a řekl, že můžu pozemek po vyčištění využívat,“ popsal začátky Filip Pol.

„Postupně se mi podařilo přesvědčit i majitele vedlejšího pozemku, takže teď už máme docela solidní prostor. Využíváme ho hlavně po práci, často grilujeme, děti se zde v létě mohou i koupat. Dříve byla terasa ve vnitrobloku tak rozpálená, že se po ní nedalo projít. Podařilo se nám tu vysadit dva opravdu vzrostlé stromy. Vybrali jsme ty největší, co se vešly do dveří, a ty celý prostor výrazně ochladily. V tom samém duchu nám pomohl i popínavý břečťan,“ vysvětluje Pol.

Zeleň v Mikulandské pomohla s vlhkostí

Zútulnit, ale především ochladit se podařilo i vnitroblok v Mikulandské ulici, kde se do revitalizace pustil předseda Společenství vlastníků jednotek Pavel Hradecký. „V roce 2010 jsem se stal předsedou. Od roku 2013 jsme se snažili odkoupit pozemek od městské části, což byl strašně složitý proces. Především kvůli dvěma garážím ve dvoře. V roce 2018 se nám konečně podařilo pozemek na splátky odkoupit. Za tu dobu jsme měli už připravený projekt, a tak jsme mohli začít,“ popisuje Hradecký.

„Nejdříve jsme vykopali původní betonový dvůr. To znamenalo odvézt 400 tun materiálu. Zabudovali jsme podzemní nádrž na dešťovku, napojili svody a závlahu. Kvůli zeleni jsme přivezli zeminu z kompostárny a vysadili rostliny. Doprostřed dvora jsme pak zasadili vzrostlý platan. Plochu jsme vydláždili hlavně proto, aby se mohla lépe vsakovat voda. Dříve jsme tu měli v nižších patrech problém s vlhkostí, to se ale díky úpravě povrchu a novým rostlinám úplně vyřešilo. Zeleň tu vlhkost zkrátka nasákne. Vnitroblok jsme vybavili posezením a podařilo se nám schovat i nevzhledné popelnice. Všichni se teď těšíme, až nám to celé více obroste,“ popisuje spokojeně Hradecký.

Podrobná metodika je volně přístupná na webu

Pro ty, kteří by chtěli změnit svůj vnitroblok podle výše zmíněných ukázek, aby se třeba během nemilosrdně horkého léta zchladili uprostřed betonové džungle v oáze zeleně a stínů, natočilo Bieno několik instruktážních videí.

Obsahují tipy, jak si poradit s výsadbou stromů, jak pěstovat zeleň v kontejnerech nebo jak nejlépe hospodařit s dešťovou vodou. Kromě toho ve spolupráci s hlavním městem vznikla příručka, která popisuje dopodrobna jednotlivé kroky, které jsou zapotřebí, aby vše bylo správně především po majetkové stránce. Zájemci zde ale také najdou návod, jak sehnat potřebné peníze nebo jak nejlépe zapojit sousedy.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk

Fotogalerie
19 fotografií