Vánoční výzdoby se poprvé dočká část Zahradního Města, uvedl mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník. Městskou část ozdobí deset vánočních stromů v jednotlivých čtvrtích, které na Kubánském náměstí doplní 33 malých stromků. Rozsvítí se na první adventní neděli, letos však kvůli epidemické situaci bez veřejnosti a doprovodného programu. Rozsvěcení radnice podle místostarosty pro školství a kulturu Davida Kašpara (VLASTA/STAN) zveřejní na sociálních sítích.

Podívejte se, jak se rozsvítil vánoční strom na Staroměstském náměstí:

Video
Video se připravuje ...

Vánoční strom na Staromáku v celé své kráse! Takhle vypadá rozsvícený. Aleš Brunclík

V neděli se bez doprovodných akcí rozsvítí osvětlení rovněž v Praze 7 a 9 a ve Kbelích. Vánoční stromy ozdobí Strossmayerovo a Ortenovo náměstí, řekla místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková (Praha Sobě). Ve Vysočanech vedle radnice bude svítit desetimetrová jedle, kterou podle místostarosty Prahy 9 Adama Vážanského (ODS) doplní jedle na Proseku v parku Přátelství a v Hrdlořezích u zvoničky. V plánu je i osvětlení vybraných ulic a náměstí.

Rozsvěcení vánočního stromu na náměstí Jiřího z Poděbrad, které se za doprovodu zpěvu koled odehraje v neděli vpodvečer, bude streamovat Praha 3. Radnice však letos nepočítá s akcí k Mikuláši a zatím ani s adventními trhy, uvedla mluvčí Zuzana Křížková. Naopak na Andělu Praha 5 vánoční trhy plánuje. „S ohledem na vládní nařízení budou ve výrazně omezeném měřítku. Nabízet se bude výhradně sortiment, který povolují nařízení vlády,“ řekl mluvčí Prahy 5 Tomáš Kopečný.

Obyvatelé Stodůlek se dočkají vánočních stromů na čtyřech místech, mimo jiné před radnicí a na Šostakovičově náměstí. Radnice koupila nové, úspornější LED osvětlení, řekl starosta městské části David Vodrážka (ODS). Novou podobu získal také betlém v Centrálním parku u Kuželkárny, o což se přičinili lektoři a děti tamního Domu dětí a mládeže.

Vánoční stromy už září v Praze 8. První se rozsvítil v pondělí na Karlínském náměstí. Slavnostního aktu se podle mluvčího radnice Martina Šalka zúčastnilo minimum lidí, většinou kolemjdoucí. Do vánočního dění radnice podle Šalka investuje 1,2 milionu Kč. Z této částky zaplatí i tradiční Adventní koncerty, které budou letos online. Koncerty chce přes internet zprostředkovat i Praha 3, naopak Praha 4 podle mluvčího Jiřího Bigase koncerty zrušila.

Praha 1 do vánoční výzdoby letos investuje 1,1 milionu, uvedl mluvčí městské části Martin Šebesta. Podobnou částku utratí podle Kopečného i Praha 5. Okolo 400 000 korun bude výzdoba stát Prahu 7, uvedl mluvčí radnice Martin Vokuš. Asi 700 000 korun dá za uliční osvětlení a osvětlení radnice podle mluvčího Praha 4.

Fotogalerie
66 fotografií